Privreda
36

Potpisan ugovor o koncesiji: Izgradnja HE Janjići počinje u drugoj polovini 2015.

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Elvedin Grabovica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Vladi Federacije BiH danas je potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni, a po samoinicijativnoj ponudi Elektroprivrede BiH.

Ugovor su potpisali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za kapitalne investicije EP BiH Amil Kamenica.

Ugovor o koncesiji zaključen je na period od 30 godina, sa mogućnošću produženja.

Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 KM, odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE Janjići, a koja će, kako je potvrdio direktor Grabovica, biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja ugovora o koncesiji.

Drugi značajan projekt na rijeci Bosni

Godišnja tekuća koncesiona naknada za korištenje vodnog dobra za proizvodnju električne energije iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE i ne može bili manja od 1,5 posto od projektovanog godišnjeg prihoda.

Izgradnja HE Janjići protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, zajednički je interes JP Elektroprivreda BiH i društvene zajednice, naveo je na konferenciji za medije direktor Grabovica.

"Ovo je naš drugi značajan projekt na rijeci Bosni. Izgradnjom HE Janjići postići će se i pozitivni socijalni efekti. Pored zapošljavanja domaće građevinske operative, korist će vidjeti i lokalna zajednica koja će putem naplate dijela koncesione naknade i ostalih naknada, dobiti redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture", naveo je Grabovica.

Dodao je kako bi EP BiH do 15. augusta trebala dobiti finalne ponude za izgradnju još jednog značajnog projekta na rijeci Bosni, HE Vranduk.

Ispunjavanje zahtjeva EU

Ministar Trhulj je istakao kako izgradnjom objekta HE Janjići Elektroprivreda BiH daje konkretan doprinos u povećanju instalisanih proizvodnih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora energije, što je usklađeno sa zahtjevima EU i predstavlja strateški interes Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Naveo je kako je BiH dosad priznato 34 posto kapaciteta koji su na bazi obnovljivih izvora energije, te da je zahtjev EU da taj procenat iznosi 40 posto.

"Izgradnja HE Janjići trebala bi početi u drugoj polovini naredne godine. Podsjećam da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio zaduživanje od 30 miliona eura kod njemačke banke KFW, te da će iz tih sredstava Elektroprivreda graditi ovu hidroelektranu", zaključio je Trhulj.