Potpisan sporazum za projekt "Plava voda" vrijedan 11 miliona eura

Piše: Er. M./Klix.ba
19.11.2015. u 15:30
222
44
Potpisan sporazum za projekt "Plava voda" vrijedan 11 miliona eura
222
1/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vijeće ministara BiH potpisalo je sporazum kojim Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) plasira 11 miliona eura za projekt "Plava voda" kojim će biti osigurana opskrba vodom za blizu 250 hiljada stanovnika sa područja Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio se EBRD-u u BiH i Švedskoj razvojnoj agenciji (SIDA) koja je podržala ovaj projekat sa dva i po miliona granta, a ova sredstva će biti dodijeljena općinama za smanjenje gubitaka vode i jačanje komunalnih preduzeća.

On se zahvalio i Delegaciji Evropske unije koja je donirala više od milion eura za potrebe izrade nekoliko studija koje su prethodile projektu, kao i Vladi Njemačke koja je donirala 70 hiljada za pokretanje ovog projekta.

"Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za stanovnike općina Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača koji će imati dugoročnu i kvalitetnu vodoopskrbu lokalnog stanovništva, ovaj projekt unaprijedit će infrastrukturu, a time i poslovni ambijent na ovom području", rekao je Bevanda.

Bevanda je istakao da je rok otplate 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice, otplata u 24 jednake polugodišnje rate, kamata šestomjesečni EURIBOR +1 posto marže.

"Istaknut ću i da je ukupna vrijednost projekta Plava voda procijenjena na 22 miliona eura, a kofinansijer je Razvojna banka Vijeća Evrope sa 11 miliona eura", zaključio je Bevanda.


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: