Privreda
5

Potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA-e

FENA
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Klix.ba)
U Trondheimu (Kraljevina Norveška) danas je u okviru redovnog zasjedanja Ministarske konferencije zemalja članica EFTA-e, upriličeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).

U ime Bosne i Hercegovine Sporazum je potpisao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a sa EFTA strane ministri zemlja članica asocijacije, Švajcarske Konfederacije, Kraljevine Norveške, Islanda i Kneževine Lihtenštajn.

Tom prilikom ministar Šarović je izjavio da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja potvrdu težnje dvije strane da se, kroz dogovorenu liberalizaciju tržišta roba i usluga, kreiraju uslovi za dalji razvoj, kao i za unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje na obostranu korist, te dodao da, pored potencijalno pozitivnih efekata ovog Sporazuma za privredu Bosne i Hercegovine, koji se u relativno kratkom vremenskom periodu mogu očekivati kao rezultat otvaranja tržište EFTA zemalja od 13 miliona stanovnika, dugoročno ovaj Sporazum predstavlja značajan korak naprijed u euro integracijama Bosne i Hercegovine, u pravcu njene pune integracija u tzv „Evropski ekonomski prostor", zasnovan na slobodi kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala“.

Evropsko udruženje slobodne trgovine (EFTA) predstavlja asocijaciju koja ujedinjuje tržišta Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna u oblasti trgovine, uspostavljenu sa ciljem da obezbjedi okvir za liberalizaciju trgovine robom među njenim članicama.

Pored međusobne liberalizacije trgovine tri zemlje EFTA-e, Island, Lihtenštajn i Norveška, od 1994 godine imaju Sporazum o Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) sa EU koji predviđa uključivanje zakonodavstva EU-a koji pokriva četiri slobode - slobodu kretanja roba, usluga, radne snage i kapitala - u 30 država ( 27 članica EU + 3 EFTA članice).

Švajcarska formalno nije dio EEA Sporazuma, ali ima bilateralni sporazum sa EU koji u suštini takođe podrazumijeva harmonizaciju zakonodavstva.

Pored toga zemlje EFTA-e su, zaključivanjem brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama širom svijeta, stvorile jednu od najvećih svjetskih mreža slobodne trgovine i koja pokriva oko 80 posto vanjskotrgovinske razmjene sa ostatkom svijeta, a pregovori sa još nekim zemljama su u toku.

Od zemalja regiona Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja koja zaključuje ovaj sporazum sa EFTA-om.

Pregovori o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) započeti su na osnovu Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, krajem marta 2011. godine. Nakon više od dvije godine vrlo složenih i teških pregovora, oni su uspješno okončani početkom maja 2013 godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.