{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan kolektivni ugovor za telekom operatere u FBiH: Znatne uštede za javne kompanije

9.7.2018. u 11:57
20
35
Potpisan kolektivni ugovor za telekom operatere u FBiH: Znatne uštede za javne kompanije
20
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić, uz prisustvo Saše Živkovića, predsjednika Sindikata HT Mostar, potpisali su granski kolektivni ugovor za telekom operatere.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ugovor pokriva prava za blizu četiri hiljade radnika i važi dvije godine te je ovo posljednji kolektivni ugovor koji zaključuje ova Vlada Federacije BiH.

Poslije potpisa ugovora, ministar Denis Lasić kazao je kako ovaj ugovor ne predviđa rast troškova i usklađen je sa Zakonom o radu.

"Tekst ugovora je većinom u skladu s pregovaračkom pozicijom utvrđenom na Vladi Federacije koja je imala za cilj da harmonizira prava u svim javnim preduzećima. Visina pojedinih prava utvrđena je u rasponima kako bi se omogućilo da bude na različitim nivoima u zavisnosti od poslovanja BH Telecoma i HT Eroneta. Ovim kolektivnim ugovorom bit će ostvarene značajne uštede, posebno u BH Telecomu", kazao je Denis Lasić.

Lasić je dodao da je otkazni rok u slučaju privatizacije ili restrukturiranja harmoniziran s drugim javnim preduzećima, a mogućnost davanja otpremine u skladu sa Zakonom o radu znatno limitirana.

"Uzevši sve u obzir implementacija ovog kolektivnog ugovora zajedno s restriktivnom politikom novog zapošljavanja, vodit će višemilionskim uštedama, što će omogućiti daljnju stabilizaciju poslovanja oba javna preduzeća", zaključio je Lasić.

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić čestitao je kolegama iz oba telekom operatera na istrajavanju da se dođe do kolektivnog ugovora.

"Kao radnici smo zadovoljni da nije došlo do znatnih i bitnih brisanja prava, iako je došlo do kompromisnog umanjenja određenih prava. Nadam se da ćemo u narednom periodu uz poboljšanje poslovanja obje kompanije i popraviti i prava radnika", kazao je Alić te pojasnio da su umanjenja napravljena najprije zbog oporezivanja toplog obroka i regresa.

Lasić je na pitanje novinara kazao kako nije poznato na koji način će se ovo odraziti na dubinsku analizu ova dva telekom operatera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: