Bez radnog iskustva
22

Poslodavci u ZDK potpisali ugovore o radu sa 192 pripravnika: Dobili smo priliku da se dokažemo

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Priliku za svoje prvo zaposlenje u Zeničko-dobojskom kantonu danas su dobila 192 pripravnika koja su potpisala svoje prve Ugovore o radu s poslodavcima koji su iskoristili Program sufinansiranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona od 2015. godine provodi programe zapošljavanja za osobe bez radnog iskustva, a danas je 95 poslodavaca dobilo mogućnost da iskoristi program koji im olakšava zapošljavanje za 350 KM po radniku, a koje mogu iskoristiti za troškove doprinosa ili neto plaću.

U 2018. godini za realizaciju ovog programa izdvojeno je 690.000 KM i to za sufinansiranje i zapošljavanje 100 pripravnika sa VSS i 100 pripravnika sa SSS/KV, koje su kontaktirali iz Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Program je bio otvoren za javni i realni sektor, a jedan od poslodavaca Senaid Husić iz maglajskog Bontexa danas je ugovore sklopio sa četiri pripravnika.

"Ja vjerujem da ovi ljudi koji su kod nas već dvije godine radili praksu mogu ostati u ovoj firmi. Mi trenutno zapošljavamo blizu 260 radnika, a danas smo uzeli još četiri pripravnika koji će dobiti svoje prve ugovore o radu. Svaki pomak, pa i ovaj mali, je velika stvar za nas poslodavce, ali i pripravnike koji u ovom vide nadu i bolju budućnost", kazao je Husić te dodao da na ovaj način BiH može zadržati mlade u svojim granicama.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je pojasnio da je Vlada ZDK za tri godine za ove programe izdvojila 1,7 miliona KM te da su ove godine odlučili priliku dati SSS i KV pripravnicima, što se pokazalo kao odličan plan.

"Ove godine smo osim VSS kadra dali mogućnost i SSS i KV kadru da iskoriste ove programe, što se na kraju ispostavilo dobrim potezom. Ovu praksu su podržali i poslodavci, ali i mladi ljudi. Nama je drago što imamo pozitivan feedback, a poziv ćemo ponoviti kroz mjesec-dva", dodao je Galijašević.

Jedan od pripravnika koji je danas potpisao svoj prvi Ugovor o radu je i Haris Sejmen, diplomirani inžinjer mašinstva koji je bezuspješno tragao za poslom u struci.

"Nisam imao mogućnosti da se zaposlim u struci, ali sam po završetku fakulteta tražio svaki mogući posao gdje bih mogao proširiti svoje znanje. Od malih firmi sam došao danas do ovakvog ugovora koji potpisujem s Javnim preduzećem Grijanje Zenica, što je veliki napredak za mene i iskorak u profesionalnom svijetu. Ovo je bila moja želja da se dokažem i nadam se da ću u tome uspjeti", kazao je Sejmen te dodao da ne razmišlja o tome hoće li mu ugovor nakon dvanaest mjeseci biti produžen ili ne.

Još jedan od pripravnika koji se zaposlio u JP Grijanje Zenica je Benjamin Kolić koji je nezaposlen već osam mjeseci.

"Predavao sam aplikacije na razna mjesta, pokušavao sebi pronaći pripravnički, ali je to bilo bez uspjeha svih osam mjeseci. Ovo je moja šansa i prilika da steknem potrebno iskustvo i, iskreno, oduševljen sam ovim projektom. Svaki dan sam se nadao da će biti posla, ali kako je vrijeme odmicalo sve mi je teže bilo primiti da ću biti nezaposlen. Sjedio sam kući, roditelji su mi finansirali obrazovanje, a sada sam dobio priliku da se zaposlim i da se odužim svojim roditeljima", kazao je Kolić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Anto Pešić na kraju je kazao da su se na konkurs uspješno prijavila 192 pripravnika, od čega 50 pripravnika sa VSS, dok je njih 142 imalo SSS ili su bili KV kadar.

"Kod poslodavaca je došlo do faze nedostatka radne snage pa se iskazalo veće interesovanje za SSS i KV kadar. Lagano se vraćaju zanatska zanimanja gdje se traže CNC operateri, kuhari, tehničari, krojači i slično. Ne kažem da se VSS ne traži, ali potražnja tržišta sve govori. Vjerujemo da će se kad-tad okrenuti tržište i prema VSS kadru, ali za to je potrebno napraviti okrugli stol s predstavnicima ministarstava i drugih sektora privrede kako bismo uvidjeli zbog čega imamo sve više mladih s fakultetima, ali bez posla", kazao je Pešić.

Na javni poziv prijavilo se 95 poslodavaca, a nakon pregledanih i bodovanih svih aplikacija, privatni sektor je iskazao potrebu za zapošljavanje 176 pripravnika. Krajnji cilj programa je da se mladim osobama omogući ravnopravno natjecanje do dobijanja zaposlenja na tržištu rada. Projektom se daje potpora poslodavcima da uz određene pogodnosti dođu do kvalitetne radne snage prema zahtjevima tržišta i potrebama poslodavaca.