Sve veći problem
2k

Poslodavci traže liberalizaciju uvoza stranih radnika u BiH, nedostaje nam 30.000 radnika

FENA
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Udruženje poslodavaca FBiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da procjenjuju da u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima.

Naglasio je da će se vjerovatno nastaviti dešavati da strani radnici u BiH ulaze "na crno", ali i preko entiteta RS jer je tamo procedura jednostavnija nego u FBiH.

Adnan Smailbegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Adnan Smailbegović (Foto: I. L./Klix.ba)

"Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali upošte u određenim strukama", naveo je Smailbegović.

Po podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, sa 30. junom 2022. na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 286.987 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 343, odnosno 0,12 posto.

Mario Nenadić (Foto: I. L./Klix.ba)
Mario Nenadić (Foto: I. L./Klix.ba)

Također, danas je predstavljen i Mario Nenadić kao novi direktor Udruženja poslodavaca FBiH, koji je najavio da će raditi na jačanju Udruženja i realizaciji zaključaka upravljačkih struktura.

Dosadašnji direktor Mladen Pandurević ostat će na funkciji savjetnika predsjednika Udruženja.