Sastanak u Tuzli
67

Poslodavci poručili Novaliću: Tražimo hitne mjere zbog koronavirusa i migranata

R. D.
Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH sastali su se danas s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Sastanak je organiziran na inicijativu UPFBiH, a prisustvovali su mu i Adnan Smailbegović, predsjednik i Mladen Pandurević, direktor UPFBiH.

Poslodavci očekuju od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao izvršne, ali i predstavnika zakonodavne vlasti u FBiH da prestanu pričati o neophodnosti provođenja reformi i da se što hitnije krene u provedbu reformi, istaknuto je tokom sastanka predstavnika Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nužno mora ubrzati aktivnosti na donošenju reformskih zakona s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta, naročito imajući na umu aktuelna negativna kretanja na svjetskom ekonomskom tržištu, čije posljedice itekako osjećaju privrednici u FBiH.

Tokom sastanka je naglašena potreba što hitnijeg usvajanja zakonskih prijedloga koje su predložili poslodavci u okviru "Inicijative 20+5+6", a naročito seta poreskih zakona koji se tiču prijedloga zakona o doprinosima, porezu na dohodak te porezu na dobit, koji za cilj imaju smanjenje opterećenja na rad.

Kao jednu od hitnih mjera koju nužno treba provesti, poslodavci su ponovo naglasili formiranje Koordinacionog tima za parafiskalne namete u FBiH s ciljem ukidanja ili smanjenja postojećih parafiskalnih nameta, kao i kontrole donošenja novih parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje kompanija.

"Očekujemo da Vlada Federacije BiH poduzme hitne mjere kako bi se ublažili negativni efekti posljedica po privredu u FBiH, izazvanih epidemijom coronavirusa i migrantskom krizom. Pojedine naše članice već imaju problema u nabavci i plasmanu roba što je direktna posljedica epidemije. Premijeru smo naglasili da Vlada FBiH mora hitno intervenirati kako bi se spriječile krizne situacije", naglasili su iz UPFBiH.