Privreda u FBiH
60

Poslodavci i sindikalisti tvrde da će poskupljenje struje uzrokovati gubitak radnih mjesta

B. R.
Sastanak privrednika i sindikalista FBiH (Foto: Udruženje poslodavaca FBiH)
Sastanak privrednika i sindikalista FBiH (Foto: Udruženje poslodavaca FBiH)
Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i sedam granskih sindikata upozorili su na posljedice najavljenog poskupljenja struje za privrednike.

Kako su saopćili iz Udruženja poslodavaca nakon današnjeg sastanka sa sindikalistima, zabrinuti su najavom enormnog povećanja cijene struje. Ocijenili su da će to dovesti do, kako je navedeno, smanjenja privrednih aktivnosti, gubitka radnih mjesta i ugrožavanja životnog standarda građana.

Od entitetske vlade traže da, kako je istaknuto, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima reaguje i ne dozvoli enormno povećanje cijene električne energije i time spriječi otpuštanja radnika i kolaps privrede.

Zaključili su da je, kako je naglašeno, neophodno bitno smanjiti opterećenja cijene rada, i to donošenjem novog zakona o doprinosima kojim bi stopa doprinosa na plate iznosila maksimalno 30 posto, čime bi se stvorili uslovi za dodatno povećanje minimalne plate koju su dogovorili poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore.

Osim toga, od vlasti traže hitno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj bi se razgovaralo o minimalnoj plati.

"Iz nepoznatih razloga predstavnici Vlade Federacije su već dva puta odgađali sjednicu Vijeća", tvrde.

Dogovoreno da se nastave pregovori o potpisivanju kolektivnih ugovora, saopćili su iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.