Poslodavci: Da vlast pomogne mi bismo riješili problem nezaposlenosti i povećali plate

Poslodavci: Da vlast pomogne mi bismo riješili problem nezaposlenosti i povećali plate
20
R. D.
7.2.2020. u 15:11
34
komentara
20

dijeljenja
Poslodavci: Da vlast pomogne mi bismo riješili problem nezaposlenosti i povećali plate Foto: H. M./Klix.ba
Jučerašnji istup ministrice Milićević izazvao je reakciju u Udruženju poslodavaca Federacije BiH.
Reagirajući na jučerašnju izjavu potpredsjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, u kojoj je istaknula da je broj zaposlenih najveći od kako FBiH postoji, iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahvaljuju ministrici Milićević, koja je prepoznala činjenicu da je isključivo zaslugama poslodavaca iz realnog sektora došlo do povećanja broja zaposlenih u FBiH.

"Ukoliko vlasti prestanu da nam smetaju, a pogotovo ako nam pomognu, privatni sektor u Federaciji BiH je spreman u naredne tri godine riješiti problem nezaposlenosti uz istovremeno podizanje prosječnih plaća za 50 posto", kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je vlast u proteklom mandatnom periodu donijela 28 mjera kojima je uvela dodatna opterećenja za privredu. Podsjećaju na mjere poput oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa, ukidanja poticajnih mjera za izvoznike i oporezivanje reinvestiranja dobiti prema novom Zakonu o porezu na dobit FBiH, uvođenje novih i povećanje postojećih taksi za privredu itd.

S druge strane, vlasti su u proteklom periodu vrlo malo učinile na stvarnom rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta.

Prva mjera kojom mogu pokazati konkretno djelovanje na rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta kojim se ministrica Milićević javno hvali, jeste da naredne sedmice Domu naroda FBiH uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit FBiH koju su predložili poslodavci, a ne prijedlog koji je dostavila Federalna vlada.Zato iz UPFBiH mole vlasti da ubuduće prestanu smetati poslodavcima, čime će najbolji način omogućiti nesmetan razvoj privrede, značajno povećanje broja zaposlenih i plaća u FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...