Ministrica finansija
329

Milićević: Broj zaposlenih u Federaciji BiH nikad nije bio veći

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Federaciji BiH zaposleno je 530 hiljada osoba i FBiH od svog osnivanja nije imala veći broj zaposlenih, izjavila je danas federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Milićević je na današnjoj konferenciji za medije rekla da je u entitetu FBiH zaposleno 530 hiljada osoba i da nikad nije bio veći broj zaposlenih od osnivanja Federacije BiH. Kako kaže, zahvaljujući većem broju zaposlenih i drugim ekonomskim mjerama stabiliziran je Fond za PIO.

"Statistika je neumoljiva. Ona kaže da je povećan broj poreskih subjekata, dobit i da je broj ljudi zaposlenih u realnom sektoru povećan, dakle da to nije samo administracija", kazala je Milićević.

Istakla je da se prate dešavanja u okruženju i generalno usporavanja, ali da se pokušava doći do mehanizma zaštite u FBiH.

"Stalno pričamo o minimalnoj plaći koja se mora povećati i plaći u realnom sektoru koja se mora povećati. To će opredijeliti ljude da ostanu", rekla je Milićević.

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila i Parlamentu FBiH po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji BiH. Cilj ovog federalnog propisa je uređenje oblasti neporeznih prihoda, odnosno naknada i taksi, uz puno poštivanje ustavnih nadležnosti i saradnje s nižim nivoima vlasti.

Vodeći se time, Federalno ministarstvo finansija je, uz tehničku podršku USAID-ovog projekta Reforme fiskalnog sektora (FAR), kao i uz saradnju s nižim nivoima vlasti, pripremilo i objavilo interaktivni Registar taksi i naknada u FBiH, a u završnici je i priprema njegove pojednostavljene web aplikacije sa, na jednom mjestu, transparentno objedinjenim svim relevantnim informacijama, namijenjena kako za poslovne subjekte i građane (obveznike plaćanja), tako i za predlagače i donosioce javnih politika u ovoj oblasti.

Milićević je rekla da su često i sami tumačili Reformsku agendu i Akcioni plan s nevjericom, ali da je sve to imalo rezultata i da se već vide efekti reformi. Kako kaže, zadaća ekonomskih reformi bila je i da se napravi sve kako bi se povećala naplata poreza, odnosno smanjio prostor za sivu ekonomiju.

Ona je rekla da se radilo na pravljenju usporedbe i da se naknade harmoniziraju na prostoru cijele FBiH te da su rezultati pokazali kako ima oko tri hiljade takvih naknada. Milićević je kazala da je cilj bio stvaranje zakona kojim će se regulisati naknade.

"Šta nam znači registar? Mi kao Vlada FBiH ne možemo uzeti nadležnosti, ali imamo pravo pozvati niže nivoe vlasti da harmoniziramo i ja bih rekla smanjimo te naknade", rekla je Milićević.

Izrazila je nadu da će ovaj registar pozvati na saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti.

Federalna vlada je usvojila programe utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, u iznosu od oko sedam miliona KM te Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u iznosu od 2.412.423 KM.