Kupuje se i na komad
75

Posjetili smo sarajevske pijace: Poskupljenja su velika, ali jesti se mora

Piše: S. Zelić
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Cijene prehrambenih proizvoda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i dalje su visoke, a kako bismo se uvjerili kako je to utjecalo na kupovne navike građana Sarajeva odlučili smo posjetiti sarajevske pijace.

Iako su domaći poljoprivredni proizvodi kvalitetniji i zdraviji, na sarajevskim pijacama može se pored domaćeg, naći i uvozno voće i povrće. Tako su i cijene i ove godine visoke što utječe na kupovnu moć.

Cijene voća i povrća variraju ovisno o sezoni i dostupnosti proizvoda. Što se tiče povrća najviše se prodaje krompir, luk, mrkva, salata, paprika i kupus, a od voća jabuke, banane, ananas, limun, narandže. Da je domaće i svježe voće i povrće bolje u odnosu na markete ističu nam i prodavači.

"Narod kupuje onoliko koliko je u mogućnosti, znamo da su poskupljenja velika, ali moramo raditi. Većina nas od zarađuje od poljoprivrede i primorani smo da podignemo cijene jer neke proizvode moramo uvoziti i sve to donosi troškove", kaže nam jedan prodavač.

Na jednoj od tržnica najviše se prodaje krompir koji košta 3 KM po kilogramu, koliko je i luk.

Prodavači ističu da su im najčešće mušterije penzioneri koji kažu da ne mogu kupovati kao prije, ali da imaju svoje prodavače kojima su zadovoljni.

"Nekada smo mogli uzeti svega na tržnicama, a danas neke proizvode moramo da uzimamo na komad. Razumijemo prodavače i njihov rad jer nije jednostavno proizvesti vlastito voće i povrće i uz to dolaze novi troškovi, ali ovo sa poskupljenjem nije razumno“ kazala nam je jedna penzionerka.

Cijene povrća i voća po kilogramu su sljedeće: krompir i luk 3 KM, bijeli luk 10 KM, salata 5 KM, mrkva 2,50 KM, paprika 5,50 KM, karfiol 2 KM, krastavac 2,50 KM, banana 3 KM, kruška 4 KM, jabuka 2,50 KM, ananas 4,50 KM, jagoda 4 KM, narandža 3 KM, limun 3 KM.

Podsjećamo, na početku 2024. godine, vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Federaciji BiH povećao se za 2,9 % u odnosu na januar 2023. godine.