{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poplave nanijele ogromne štete: Duhanska proizvodnja pod znakom pitanja

S
8.11.2014. u 09:19
0
19
Poplave nanijele ogromne štete: Duhanska proizvodnja pod znakom pitanja
0
Poplave nanijele ogromne štete: Duhanska proizvodnja pod znakom pitanja
Proizvodnja duhana na području Posavine je zadovoljavajuća, a zbog majskih poplava potpuno je uništena u dijelovima Semberije, Krajine i Hercegovine, navode u Udruženju proizvođača duhana "Posavina".
Predstavnik ovog udruženja Zoran Božanović rekao je Srni da je dalja proizvodnja duhana u ovom dijelu BiH pod znakom pitanja i zbog nelojalne konkurtencije i sivog tržišta na kojem nakupci i preprodavci duhana ostvaruju enormne zarade u odnosu na proizvođača.

Božanović je napomenuo da proizvođači duhana u RS traže izjednačavanje cijene duhana sa bližim i daljim okružnjem, kao i sa zemljama EU.

On je podsjetio da cijena organizovane proizvodnje suvog duhana prve klase "Virdžinija" nije mijenjana u posljednjih 30 godina i trenutno je od četiri do četiri i po KM, dok se prosječna cijena treće klase duhana kreće oko tri KM, u koju je uračunata premija od 0,50 KM.

Milan Nikolić iz Udruženja proizvođača duhana "Posavina" rekao je Srni da su ljudi u Republici Srpskoj u ranijim godinama ostvarivali veliki prihod od proizvodnje duhana.

"Postoje firme koje ugovaraju proizvodnju duhana. Cijene duhana i premije za proizvodnju duhana su trenutno niske, tako da je budućnost ove proizvodnje pod znakom pitanja", zaključio je Nikolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: