Privreda
0

Poplave nanijele ogromne štete: Duhanska proizvodnja pod znakom pitanja

SRNA
Proizvodnja duhana na području Posavine je zadovoljavajuća, a zbog majskih poplava potpuno je uništena u dijelovima Semberije, Krajine i Hercegovine, navode u Udruženju proizvođača duhana "Posavina".

Predstavnik ovog udruženja Zoran Božanović rekao je Srni da je dalja proizvodnja duhana u ovom dijelu BiH pod znakom pitanja i zbog nelojalne konkurtencije i sivog tržišta na kojem nakupci i preprodavci duhana ostvaruju enormne zarade u odnosu na proizvođača.

Božanović je napomenuo da proizvođači duhana u RS traže izjednačavanje cijene duhana sa bližim i daljim okružnjem, kao i sa zemljama EU.

On je podsjetio da cijena organizovane proizvodnje suvog duhana prve klase "Virdžinija" nije mijenjana u posljednjih 30 godina i trenutno je od četiri do četiri i po KM, dok se prosječna cijena treće klase duhana kreće oko tri KM, u koju je uračunata premija od 0,50 KM.

Milan Nikolić iz Udruženja proizvođača duhana "Posavina" rekao je Srni da su ljudi u Republici Srpskoj u ranijim godinama ostvarivali veliki prihod od proizvodnje duhana.

"Postoje firme koje ugovaraju proizvodnju duhana. Cijene duhana i premije za proizvodnju duhana su trenutno niske, tako da je budućnost ove proizvodnje pod znakom pitanja", zaključio je Nikolić.