Privreda
26

Poluprazna Skenderija čeka bolje dane: Radnici štrajkuju, nema novca za isplatu dugovanja

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Blizu 115 radnika KJP Centar Skenderija stupilo je danas u jednosatni štrajk upozorenja kojim su htjeli skrenuti pažnju na to da ovo preduzeće propada, te da plaće i druge obaveze prema radnicima kasne. Uprava preduzeća nije ispoštovala zahtjeve radnika od 5. februara i ukoliko to ne učine, ne isključuje se mogućnost stupanja u generalni štrajk.

"Uputili smo zahtjev da se sačini dokument o isplati dugovanja, što do danas nije riješeno. Opravdanja direktora su da Skenderija trenutno nema sredstava za isplatu dugovanja. Mi smo preduzeće koje se samo finansira. Živimo od usluge. Problemi su nastali mnogo ranije i na to smo ukazivali, čak je sindikat vodio neke pregovore s Ministarstvom privrede i Vladom KS, ali dogovori koje smo tada postigli su ostali samo slovo na papiru", rekao je Salem Alibegović, predsjednik Sindikata JKP Skenderija.

Isplata dugovanja do marta

Od Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine JKP Skenderija traže da se odmah isplati topli obrok za oktobar 2014. godine, jer im je isplaćena samo plaća, a da se preostale obaveze izmire od 1. marta ove godine.

"Tražimo da se do 1. marta sačini akt prema kojem će se definisati način isplate zaostalih obaveza iz 2011. i 2012. godine, a nanesene su umanjenjem plaće koja nije bila u skladu s našim Pravilnikom o plaćama. Zahtijevamo od sadašnje i buduće Vlade KS i Uprave preduzeća da se aktivno uključe u rješavanje ovih problema. Krajnje je vrijeme da se pokaže dobra volja KS i da se u budućnosti stvori dobar i pozitivan ambijent za poslovanje jednog velikog kompleksa koji puno znači gradu Sarajevu", rekao je Bego Gljiva, član Sindikata JKP Skenderija.

Istakao je kako očekuju da se odgovornost ne prebacuje na uposlenike jer oni snose najmanju odgovornost i izvršavaju obaveze onako kako im nadređeni nalože.

"Izašli smo jer vidimo da Skenderija, koja je samostalno i veoma dobro poslovala od 1969. godine, dolazi u kritičnu situaciju, gdje je upitan opstanak. Nije akcenat samo na našim plaćama, nego opstanak preduzeća koje je bilo poznato na međunarodnom nivou. Uposlenici samo žele da se radi. Skenderija ima brojne aktivnosti i sajmove uprkos teškoj sitaciji. Nadamo se da će ovo preduzeće opstati, zato smo ovo i pokrenuli", rekla je Amela Okan, menadžerica sajamskih manifestacija Skenderije.

Potrebno privući privrednike

Ministar Emir Hrenovica razgovarao je s radnicima i kazao kako su za ovu situaciju odgovorni menadžment i Nadzorni odbor, koji su trebali pronaći rješenje i djelovati.

"Nadzorni i Upravni odbori ne zanima trenutna situacija, zanimala bi ih kada bi primali naknadu od 2.000 KM i tada bi bili aktivniji. Predstavnici oba odbora su trebala danas biti ovdje jer su oni ti koji imaju saradnju s Menadžmentom. Prije dva dana smo smirivali situaciju jer broj privrednika u Skenderiji rapidno pada, a samim tim nedostaju sredstva za ove plaće i ostale obaveze. Trebaju se pozvati svi oni koji mogu i trebaju da učestvuju u radu Skenderije, jer je ovo brend i zlato koje treba da se koristi, da dođu pošta, banke i ostali, te da se naprave programi osmišljavanja rada Doma mladih", rekao je Hrenovica.

Kazao je kako će 300.000 KM planiranih za pomoć privrednom gradu Skenderija i 100.000 KM za pomoć osmišljavanju događaja (4-5 sajmova), pomoći da se situacija malo poboljša.

"U posljednjih 4-5 godina izdvojeno je 10 miliona KM za Skenderiju, a na koji način i koliko transparento je izvedeno i potrošeno to ne znam. Ima nekih prijava u Tužilaštvu, ali ne mogu u to da ulazim", rekao je Hrenovica.

Prebacivanje odgovornosti

Dodao je kako JKP Skenderija treba privući privrednike i dati im na dvogodišnji ugovor gratis tri prva mjeseca, da ne plaćaju najam, te da podignu kredit kako bi riješili finansijsku situaciju. Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović kazala je da se loptica prebacuje s jednih na druge, a da radnici ispaštaju.

"Ono što je bolno jeste da institucije koje su odgovorne za trenutno stanje u Skenderiji i koje bi trebale biti odgovorne za to da ovaj centar nastavit biti brend, prebacuju odgovornost s jednih na druge - Ministarstvo privrede i Vlada KS kao vlasnik prebacuju odgovornost na menadžment i obratno. Radnici nisu ti koji bi trebali tražiti posao i osigurati kredite, oni su tu da zarade svoje plaće i naplate ih", rekla je Beširović.

Ako ne budu ispunjeni uvjeti koje su postavili, radnici su kazali da će u skladu sa zakonskim propisima nastaviti sindikalnu borbu i ne isključuju mogućnost stupanja u generalni štrajk.