Svjetsko pitanje
2

Poljska pristala da nastavi transport žitarica iz Ukrajine, ali je u opasnosti izvoz preko Crnog mora

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poljska je u utorak pristala ukinuti zabranu tranzita ukrajinskog žita i prehrambenih proizvoda, ali je Ukrajina rekla da je ratni sporazum koji joj omogućuje siguran transport žita iz crnomorskih luka još uvijek ugrožen.

Neuspjeh da se obnovi izvoz u istočnoevropske zemlje ili osigura produženje crnomorskog sporazuma o žitu zarobio bi velike količine žita u Ukrajini, pogodivši njen izvoz i uzrokujući daljnje ekonomske probleme Kijevu dok se bori s ruskim trupama.

Zemlje članice Evropske unije Poljska, Mađarska i Slovačka uvele su zabrane uvoza kako bi zaštitile svoja tržišta od priljeva jeftinije ponude nakon ruske invazije na Ukrajinu, a Varšava je zabranila njihov tranzit kroz Poljsku tokom vikenda.

No, poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da je drugi dan pregovora u Varšavi doveo do pomaka, s tim da će se tranzit nadzirati i zapečatiti. Sporazum će stupiti na snagu u petak u ponoć, rekao je ministar razvoja Waldemar Buda.

“Bili smo prisiljeni zatvoriti granicu jer je EU zatvorila oči na velike količine žitarica koje idu u Poljsku, ali smo u isto vrijeme nastavili razgovore s Ukrajinom kako omogućiti tranzit, ali uz jamstvo da žitarice neće zaglaviti u Poljskoj. Poljska i uspjeli smo pronaći rješenje", rekao je Telus na konferenciji za novinare u Varšavi.

Prva potpredsjednica ukrajinske vlade Yulia Svyrydenko rekla je na konferenciji za novinare kako je uvjerena da će ukrajinski izvoznici poštivati uvjete dogovora s Poljskom.

Nije odmah bilo jasno kako će ostale zemlje koje su uvele zabranu uvoza Ukrajini reagirati nakon sporazuma u Varšavi.

Velike količine ukrajinskog žita zarobljene su uskim grlima u istočnoj i centralnoj Evropi jer niske svjetske cijene i potražnja znače da se žito ne može lako prodati.

Uska grla su smanjila cijene i naštetila prodaji lokalnih poljoprivrednika, vršeći politički pritisak na vlade u regiji, posebno na poljsku vladu prije izbora.

EU je kritizirala države članice zbog uvođenja pojedinačnih zabrana, a izaslanici EU-a trebali bi raspravljati o mjerama u srijedu, rekao je visoki dužnosnik EU-a.

Bugarska je također razmatrala zabranu. Češka je rekla da neće sama uvesti zabranu, ali želi rješenje EU-a.

Ukrajina, koja se oslanja na prodaju žitarica i hrane za značajan dio svog bruto domaćeg proizvoda, također je zabrinuta oko Inicijative za žito Crnog mora koju su između Moskve i Kijeva posredovali Turska i Ujedinjeni narodi prošlog jula.

Inicijativa, namijenjena ublažavanju globalne nestašice hrane dopuštanjem nastavka izvoza iz tri luke koje su bile blokirane u Ukrajini, istječe 18. maja.

Nejasno je hoće li biti produžen jer Rusija kaže da odvojeni sporazum koji je trebao olakšati vlastiti izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva nije podržan.

Ruska novinska agencija RIA rekla je u utorak da su inspekcije ponovno počele, ali je visoki ukrajinski dužnosnik rekao Reutersu: "Ništa nije riješeno".

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da u ponedjeljak ili utorak nije bilo inspekcije brodova.