|

Poljoprivrednici od Vlade FBiH traže podsticaje, sljedeće godine ih neće imati kome dodijeliti

Poljoprivrednici od Vlade FBiH traže podsticaje, sljedeće godine ih neće imati kome dodijeliti
14
Piše: Se. H.
15.8.2017. u 14:18
27
komentara
14

dijeljenja
1/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH danas je održalo sastanak na kojem su tražili od Vlade Federacije BiH da ispoštuje zaključke Federalnog parlamenta donesene 14. juna 2017. godine na tematskoj sjednici i isplati im sva dugovanja od 2014. godine.
Na sastanku su govorili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz četiri kantona Federacije BiH koji su najveći proizvođači mlijeka i poljoprivrednih proizvoda.

Oni potražuju dugovanja iz 2014., 2015. i dijela 2016. godine te isplatu iz drugog kvartala 2017. godine.

Predsjednik Udruženja grupacije proizvođača mlijeka i ratarstva Tuzlanskog kantona Muhamed Halilović je rekao kako će, u slučaju da Vlada ne isplati dug do 30. augusta, organizovati mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

Suad Selimović, sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije Tuzlanskog kantona pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla naglasio je da bi, u skladu sa zaključcima Parlamenta Federacije, Vlada trebala u skladu sa strategijom razvoja poljoprivrede i Zakonom o novčanim potporama poljoprivredi povećati sredstva za novčane potpore u 2017. godini.

Na sastanku je naglašeno kako je zbog suše upola smanjena biljna poljoprivredna proizvodnja te da će proizvođači biti u gubitku.

"Ako Vlada ne postupi prema zaključcima, bojim se da sljedeće godine neće imati kome isplaćivati podsticaj, jer porodice koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom zatvaraju farme i odlaze iz BiH", rekao je predstavnik poljoprivrednih proizvođača Unsko-sanskog kantona.

Istaknuto je kako će zbog suše doći do poskupljenja stočne hrane i da je već zabilježeno poskupljenje kukuruza i druge stočne hrane što će utjecati na poskupljenje drugih prehrambenih proizvoda. Kažu kako će marketi iskoristiti situaciju i povećati cijenu, ali da će plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima ostati jednaka.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...