Kapitalni projekat
119

Pogledajte kako teku radovi na izgradnji Prve transverzale koja će centar Sarajeva povezati s Vogošćom

S. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Radovi na izgradnji Prve transverzale, koja bi značajno trebala poboljšati transport ljudi i roba te rasteretiti gužve u ovom dijelu grada, za sada teku planiranom dinamikom.

Izgradnja drugog dijela Prve transverzale u Sarajevu, na raskrsnici ulica Halida Kajtaza i Kranjčevićeva, zvanično je počela 26. oktobra 2020. godine.

Od tada je prošlo nešto više dvije godine, a radovi na izgradnji ove trase puta poprimaju prve obrise.

Nakon što je privedena kraju realizacija u izgradnji tri kružna toka, za četvrti koji obuhvata rekonstrukciju raskrsnice u kružni tok na pravcu Kobilja Glava - Sarajevo u ovoj godini je osigurano 610.000 KM.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Osim toga, osigurano je dodatnih 257.000 KM za rekonstrukciju raskrsnice na skretanju ka centru Vogošće.

Što se tiče tunela Kobilja Glava, njegova izgradnja je počela krajem prošle godine i rok za završetak radova je dvije godine. Njegova izgradnja će koštati 31 milion eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

U ovoj godini planirano je i 507.000 KM za rekonstrukciju pješačkih staza sa rješavanjem odvodnje na istoj magistralnoj cesti, dionici Semizovac - Sarajevo, odnosno Kobilja Glava - Šip.

Izgradnja Prve transverzale je u nadležnosti Kantona Sarajevo te je riječ o projektu starom nekoliko decenija. Ranija je procjena da bi izgradnja ove saobraćajnice trebala koštati 50 miliona eura. Nadležni kao jedan od najznačajnijih razloga za to što se dugo gradi ističu neriješene imovinsko-pravne odnose i/ili to što su na trasi ove transverzale napravljene brojne građevine.