BiH
19

Počinje preventivna vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

Klix.ba
Distribucija vakcina protiv bolesti kvrgave kože veterinarskim organizacijama počela je jučer te se očekuje početak preventivne vakcinacije goveda protiv ove bolesti na području BiH, saopćila je Kancelarija za veterinarstvo BiH.

U toku 2016. godine bolest kvrgave kože proširila se na gotovo sve zemlje u regionu i izazvala ozbiljne socio-ekonomske posljedice. Zahvaljujući blagovremenom djelovanju i poduzimanju preventivnih mjera u toku 2016. godine bolest nije zabilježena na području Bosne i Hercegovine. Sve zemlje u kojima je bolest utvrđena provele su vakcinaciju protiv ove bolesti, uključujući i Hrvatsku koja je provela preventivnu vakcinaciju bez prethodnog utvrđivanja bolesti.

S obzirom na pojavu novih žarišta u toku 2016. i 2017. godine kod nevakcinisanih životinja u zemljama koje su provele vakcinaciju, evidentno je da virus i dalje cirkuliše na ovom području. Potrebno je naglasiti da je bolest utvrđena u toku 2016. godine na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zbog čega je odmah formiran i Zajednički centar za kontrolu bolesti, budući da su se dijelovi Bosne i Hercegovine nalazili u zoni ugroženog područja. Iz navedenog razloga, a na osnovu iskustava drugih zemalja i preporuka eksperata Evropske komisije konstatovano je da je uvođenje preventivne vakcinacije u BiH neophodno. U skladu sa navedenim dana 17.03.2017. godine, uz saglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donio Odluku o uvođenju vakcinacije goveda protiv bolesti kvrgave kože.

Na osnovu Odluke Kancelarija je u saradnji i uz saglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH izradila Program preventivne vakcinacije goveda protiv bolesti kvrgave kože u BiH kojim je predviđena obavezna vakcinacija goveda na cijelom području BiH i date detaljne upute o načinu provođenja vakcinacije i izvještavanja. Radi što efikasnijeg provođenja programa, napravljene su zone vakcinacije.

Spisak općina u zoni A: Berkovići, Milići, Bileća, Mostar, Bratunac, Neum, Centar Sarajevo, Nevesinje, Čajniče, Novi Grad Sarajevo, Čapljina Novo Goražde, Čitluk, Novo Sarajevo, Foča, Olovo, Foča (FBiH), Osmaci, Gacko, Pale, Goražde, Pale (FBiH), Hadžići, Ravno, Han Pijesak, Rogatica, Istočna Ilidža, Rudo, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Istočni Mostar, Srebrenica, Istočni Stari Grad, Stolac, Ilidža, Šekovići, Ilijaš, Trnovo (FBiH), Kalesija, Trnovo (RS), Kalinovik, Višegrad, Kladanj, Vlasenica, Konjic, Zvornik, Ljubinje i Živinice.

Vakcinacija će se provesti živim atenuiranim homolognim vakcinama koje su nabavljene iz donacije Banke vakcina Evropske unije i vakcinama koje će biti nabavljene iz donacije SIDA-e za nabavku dijela potrebnih količina vakcina.

Prvi kontingent od 100.000 doza vakcina dostavljen je 17.04.2017. godine od Banke vakcina Evropske unije i ova vakcina je korištena kako u zemljama Evropske unije tako i našim susjednim zemljama. Provođenje vakcinacije počet će u Zoni A.

Implementaciju vakcinacije na terenu provodit će veterinarske organizacije u skladu sa planovima distribucije koji su svaki za svoje područje nadležnosti pripremila nadležna tijela entiteta i Brčko distrikta BiH, a koja ujedno snose i troškove implementacije vakcinacije na terenu.

Kancelarija će u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH vršiti nadzor nad provođenjem vakcinacije i izvještavanje prema donatorima.

Više informacija o provođenju vakcinacije može se naći na web stranici Kancelarije za veterinarstvo BiH.