Privreda
50

Počeli pripremni radovi: Na Ilidži se gradi najzeleniji stambeni kompleks

Ovih dana na Ilidži u blizini stare zgrade Općine Ilidža su počeli pripremni radovi na izgradnji najzelenijeg arhitektonskog dragulja vrijednog 15 miliona KM.

Radi se o poslovno – stambenom objektu koji će sadržavati oko 70 stambenih jedinica kvadrature od 49 do 110 metara kvadratnih. U prizemlju zgrade su planirani poslovni prostori, a u samom podrumu će biti smješten garažni prostor za 70 vozila.

"Upravo je garažni prostor nešto na što smo veoma ponosni jer, kao što je poznato, na području mjesne zajednice Lužani postoji veliki problem zbog nedostatka parking mjesta, a gradnjom naše zgrade, to će se znatno poboljšati", ističe Mahmutović, pojašnjavajući kako je na lokaciji na kojoj će Panamera graditi svoj objekat prije bio park. Kako bi pripremili gradilište morali su posjeći oko 45 stabala, za što su uredno dobili dozvole općinskih vlasti.

"Moram istaknuti da smo se mi kao društveno odgovorna kompanija, koja je itekako ekološki svjesna, obavezali da ćemo posaditi isti broj stabala na području Općine Ilidža i to uz rijeku Željeznicu. Naravno na jesen kada dođe vrijeme sadnje, s tim da smo već potpisali ugovor sa preduzećem Park o sadnji i uplaćeno je pola od dogovorene sume", kaže Mahmutović, pojašnjavajući kako je većina stabala koja su posječena bila bolesna i stara, tako da im je ionako bilo vrijeme rezanja.

U okviru pripremnih radova srušen je i jedan stari objekat koji se nalazio na lokaciji gradnje. Narednih dana investitor će ograditi gradilište i početi sa prvim iskopima. Prema planiranoj dinamici radova, kako nam je pojasnio, sa lokacije će biti odvučeno 5.000 kubnih metara zemlje.

"To je neki prvi dio posla koji ćemo završavati", ističe Mahmutović, pojašnjavajući kako će prema proračunima gradnja kompletnog objekta trajati oko godinu dana.

U Panameri su prije početka realizacije ovog velikog projekta mislili na sve generacije. U neposrednoj blizini budućeg objekta postoji vrtić, a na ovom području do sada nije bilo igrališta za djecu.

"Uvažavajući potrebe građana ovog naselja, kompanija Panamera je odlučila napraviti i jedno dječije igralište i ukoliko bude mogućnosti i sportski teren koji će moći koristiti svi, a ne samo kupci stanova u našoj zgradi", dodaje Mahmutović.

Također, imajući u vidu prirodni ambijent u kojem se gradi i predivno zelenilo samog okruženja, investitor se obavezao da će kompletan prostor oko zgrade napraviti tako da neće odudarati od zelenila koje okružuje pomenuti ambijent. Sve to podrazumijeva uređenje zemljišta, sadnju ukrasnih stabala i cvijeća, postavljanje fontane, klupa, uređenje saobraćajnice oko objekta.

"Sve ovo znači da će korist od našeg projekta imati svi građani koji budu željeli da odmore dušu i uživaju u zelenilu", ističe Mahmutović.

Otkrivajući detalje projekta za eKapiju iz kompanije Panamera kazali su kako namjeravaju nakon završetka radova otvoriti turističku agenciju koja će se baviti prijemom turista u BiH, a posebno na području Općine Ilidža, od čega će kompletna Općina itekako imati koristi, a naročito naselje Lužani.

"Naša dosadašnja iskustva, kao i kontakti koje imamo u zemljama van Bosne i Hercegovine su garant da ćemo biti uspješni i u ovoj grani", kaže Mahmutović, dodajući kako će biti još nekih zanimljivih sadržaja koje još kriju kao iznenađenje.

Pojašnjava, kako su stanovi prije svega namijenjeni za ljude koji znaju da prepoznaju važnost kvalitetnog životnog prostora i okruženja u kojem žive, te stoga sa pravom mogu reći da prave zgradu kako bi zadovoljili ukuse i najvećih hedonista.

"Znamo na kakvoj lokaciji gradimo, znamo da se radi vjerovatno, o najboljoj lokaciji ne samo u Sarajevu već i u državi i naš tim arhitekata i inžinjera imaju tu činjenicu sigurno na umu", kaže on, iskazujući zadovoljstvo pokazanim interesovanjem potencijalnih kupaca i potražnjom za njihovim stambenim jedinicama.

"Moramo se pohvaliti da smo sa određenim brojem potencijalnih kupaca već u pregovorima. Potražnja je velika, a već sada imamo mnogobrojne pozive. Cijena kvadratnog metra stambenog prostora će biti ubrzo poznata dok utvrdimo unutrašnje opremanje stanova."

Na kraju razgovora za portal eKapija.ba Mahmutović kaže kako Panamera garantuje da se oni koji se odluče za kupovinu stana kod njih neće pokajati, jer će za svoj novac dobiti vrhunski kvalitet.

"Mi ćemo im ponuditi i priliku da povrate novac koji su uložili u kupovinu stana. Za sve potencijalne kupce na raspolaganju ostavljamo naš e-mail, na koji se mogu obratiti sa svim pitanjima. Naš e-mail je otvoren, također i za sve građevinske kompanije koje su zainteresovane za gradnju i za saradnju na izgradnji ovog objekta. Svi nam mogu pisati na naš e-mail: [email protected]. Sva pitanja i sve ponude ćemo svakako ozbiljno uzeti u razmatranje", ističe Mahmutović.