{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela berba malina, prinosi nešto manji nego prethodnih godina

30.6.2015. u 08:16
306
108
Počela berba malina, prinosi nešto manji nego prethodnih godina
306
Ovogodišnja berba malina širom BiH već je počela. Malinari kažu da će ovogodišnji prihodi biti nešto manji nego prethodnih godina, a uzrok su prošlogodišnje poplave te sušenje malinjaka.
Berba malina na području Bratunca, Milića i Srebrenice počela je oko 15. juna, a trajat će najmanje mjesec dana.

Prinosi smanjeni zbog prošlogodišnjih poplavaDobrisav Blagojević, predsjednik Udruženja malinara “Vilamet” koje pokriva područje Bratunca, Milića i Srebrenice, kaže za Klix.ba kako će ove godine prinosi biti znatno manji nego prethodnih godina.

“Što se tiče samog prinosa, prošlogodišnje kiše i poplave utjecale su na sušenje mnogih malinjaka. Prinosi će definitivno podbaciti, a pored prošlogodišnjih poplava i ove godine smo imali višak vode u zemlji”, kaže Blagojević.

Inače, na području ove tri općine prethodnih godina prinos maline iznosio je blizu 2.500 tona, a ove godine se očekuje blizu 1.800 tona.

“U principu, neće biti prinosa kao prethodnih godina. Ljudi nemaju sredstava da nabave sisteme navodnjavanja kada je suša, rijetko ko ulaže u protivgradne mreže, tako da se sve to odražava i na ukupni prinos”, dodaje Blagojević.

Posađeno 500.000 novih sadnicaI pored nešto slabijeg prinosa koji se očekuje ove godine, Blagojević kaže da se novi malinjaci i dalje sade.

“Na području općine Bratunac ove godine je posađeno 400.000 novih sadnica i to samo preko jedne japanske nevladine organizacije. Tome treba dodati sigurno i najmanje 100.000 sadnica koje su zasađene bez pomoći ove organizacije”, kaže Blagojević.

Otkupna cijena na ovom području još uvijek nije poznata, a Blagojević kaže kako cijena ne bi trebala biti ispod 3,30 KM po kilogramu.

“Prinosi su manji i kod nas, ali i u Srbiji, Poljskoj... tako da cijena može biti samo veća. Što se tiče otkupa, on je uređen i svaki proizvedeni kilogram će sigurno biti otkupljen”, naglašava Blagojević.

Malinari Željeznog Polja nadaju se “hiljaditoj toni”Berba je počela i na području Željeznog Polja. Suvad Hadžić, predsjednik udruženja malinara “Željezno Polje”, kaže za Klix.ba da će berba trajati narednih 20-ak dana, a trenutno se na ovom području dnevno otkupljuje blizu 30 tona.

Hadžić kaže da je i na području Željeznog Polja bilo sušenja malinjaka, ali da su zadovoljni prinosima u malinjacima koji se nisu osušili.

“Nažalost, blizu 30 posto malinjaka je uništeno, što zbog prošlogodišnjih poplava i klizišta što zbog sušenja malinjaka”, kaže Hadžić.

Hadžić kaže da mještani Željeznog Polja sanjaju “hiljaditu tonu”, odnosno da se nadaju da bi ovogodišnji prinosi mogli iznositi 1.000 tona. Inače, prethodnih godina prinosi maline u Željeznom Polju su iznosili 700 tona, a ove godine je već ubrano 200 tona.

“Natural Food plaća akontacijsku cijenu od 3,30 KM po kilogramu, ali će konačna cijena biti poznata tek poslije”, kaže Hadžić.

Pored cijene koju plaćaju otkupljivači, svi proizvođači na području Zeničko-dobojskog kantona imaju pravo i na podsticaj od 0,20 KM po kilogramu proizvedene maline. Naime, podsticaji su prije dvije godine bili ukinuti u potpunosti, ali su se malinari izborili da oni budu vraćeni. Nova Vlada ZDK je proizvodnju malina i drugog jagodičastog voća ocijenila strateškom te je obećala da će podsticaji ostati na nivou od 0,20 KM po kilogramu. Također, svi koji planiraju zasad novih malinjaka imaju pravo na podsticaj od 300 KM po dunumu novozasađenih malinjaka.

Cijena maline 3,30 KM po kilogramuU Gornjem Vakufu tek očekuju početak prave berbe. Malinari kažu da je berba već počela, ali tek sa suncem koje očekuju od ove sedmice počet će i prava berba.

“Čekamo sunce da ugrije pa da berba počne pravim intenzitetom. Ova godina je hladna pa je i berba kasnila”, kaže Dževad Idrizović, malinar iz Gornjeg Vakufa.

I u Gornjem Vakufu očekuju umanjen prinos, ali je o konkretnim brojkama još uvijek teško govoriti.

“Ja sam prošle godine imao blizu devet tona. Ove godine ako bude pet tona bit ću zadovoljan”, kaže Idrizović.

Otkupna cijena sorte vilamet u Gornjem Vakufu iznosi 3,30 KM, a sorte miker 3,50 KM. Konačna cijena bit će formirana nakon berbe, a malinari očekuju da bi ona mogla biti i nešto viša.

Novih zasada malina ima i u Gornjem Vakufu, otkup je organiziran te je zagarantiran otkup svakog proizvedenog kilograma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: