Privreda
15

Počela berba jagoda: Zbog mrazova se očekuju upola manji prihodi

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Na prostoru cijele naše zemlje, a posebno na teritoriji Unsko-sanskog kantona, velika je ekspanzija proizvodnje jagodičastog voća, u prvom redu malina i jagoda. Ovih dana počela je berba jagoda, a proizvođači i stručnjaci ističu da će prihodi biti za 50 posto manji nego prošle godine.

Samo u općini Cazin u prošloj godini je proizvedeno 960 tona jagoda od 150 proizvođača. Ove godine prihodi će biti znatno manji.

"Bilo je dosta ranih mrazova na prostoru skoro cijele države pa je mnogo zasada oštećeno, a u skladu s tim zasigurno će biti i gubitaka te će biti teško ponoviti prošlu godinu u smislu prinosa. U pojedinim područjima čak je i do 50 posto zasada oštećeno“, kaže Zuhad Porčić, stručni saradnik u Službi za privredu i poljoprivredu u Općini Cazin.

I Rusmir Salkić, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća Cazin, kaže da se očekuju između 30 i 50 posto manji prihodi nego prošle godine.

"Što je najgore, prva klasa, odnosno prvi cvjetovi su najviše stradali od mrazova. To su najbolji, najveći i najzdraviji plodovi", napominje Salkić.

On kaže da otkup jagoda kreće za nekoliko dana.

"Na prostoru Unsko-sanskog kantona ima nekoliko otkupljivača. Cijena se još ne zna, nije definisana. Nadamo se da neće biti manja od 1,60 KM“, ističe Salkić i napominje da 90 posto proizvedenih jagoda završi u izvozu, prije svega u Njemačku i Austriju.

Na prostoru Unsko-sanskog kantona velika je ekspanzija proizvodnje jagodičastog voća, a u općini Cazin se, naprimjere, svake godine za 10 hektara poveća površina na kojoj se sade jagode i maline. Pretpostavlja se da je trenutno na prostoru USK zasađeno dva miliona sadnica jagode.

Berba jagoda trajat će do kraja ovog mjeseca, a uskoro se očekuje berba i ranih sorti malina koje, srećom, nisu toliko stradale.

"Mislim da možemo očekivati veliki prinos kada je riječ o ranim malinama. U augustu mjesecu dolaze i kasnije sorte maline, a pretpostavke su da će i kod njih biti veliki prinos“, kaže Porčić.

Na pitanje da li je teško doći do radnika budući da je sezona praktično pred vratima, iz Udruženja proizvođača jagodičastog voća Cazin ističu: "Ukoliko dobro platite radnika, neće biti problem da ga nađete".