Nemaran odnos
106

Plutajuća ostrva smeća uzrokuju milionsku štetu ribnjacima na jezeru Salakovac kod Mostara

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sedam ribnjaka na jezeru Salakovac kod Mostara zaslužni je za polovinu proizvodnje ribe u našoj državi. Ove jeseni, kao i svake posljednjih dvadesetak godina, njihov rad je ugrožen tonama smeća koje pluta Neretvom.

"Gdje su silna ministarstava, agencija i milioni maraka koji se uzimaju po raznim osnovama za zbrinjavanje ovakvih incidenata. Taj novac se, izgleda, ne troši gdje bi trebalo, dok nas svake godine iznova pogađa ova pošast", kažu nam vlasnici ribnjaka koji su se obratili našem portalu.

Napominju da se postavlja pitanje čija su jezera, ko njima gospodari i ko je odgovoran za ovakvo stanje.

"Zašto svi problemi ostaju na površini i niko nije kriv. Da li nam Marsovci ovo rade i za šta svi oni na javnim jaslama primaju platu, gdje je odgovornost?! Neko mora odgovarati za nenamjensko trošenje novca", kažu uzgajivači ribe nezadovoljni zbog stotina hiljada maraka koje godišnje uplaćuju u razne javne fondove, a najčešće bivaju potpuno zaboravljeni u problematičnim i incidentnim situacijama kao što je ova.

Pojašnjavaju kako nakupine smeća na brojne načine ugrožavaju rad ribnjaka. Veći komadi znaju nagnječiti kaveze, probijaju mreže, cijepaju ih pa ribe bježe. Manje komadiće ribe znaju zamijeniti za hranu, jedu ih i masovno ugibaju.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Samo jednom ribaru smeće koje dolazi preko Hidroelektrane Grabovica jedne godine uništilo je 46 tona ribe. Među tonama smeća pronađen je sanduk pun granata.

"Niko, a posebno Hidroelektrane na Neretvi, ne bi smio puštati smeće nizvodno. Brane imaju opremu i čamce, kao i obavezu da kupe smeće, obavezu koju ne izvršavaju", kazali su nam uzgajivači ribe na jezeru Salakovac.

Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, za naš portal kaže kako je očuvanje rijeka i jezera briga samo pojedinaca u ovoj državi, ne i same države. I kad se desi nešto što se s pravom nazove "ekološkom katastrofom" , digne se prašina, ali se ništa ne učini.

"Ovo je slika i prilika ekološke katastrofe koja prijeti vlasnicima ribnjaka na jezeru Salakovac. Iako uredno plaćaju fiskalne i parafiskalne namete za tzv. "ekološki prihvatljiv uzgoj ribe za konzum", ovo je kranje neprihvatljivo. Ovo je slika i prilika katastrofe za neka ribogojilišta koja su jedan od rijetkih primjera u našoj zemlji da mogu proizvoditi i izvoziti u EU. Gdje je ovom bezobrazluku kraj, niko od nadležnih institucija se nije oglasio o ovom pitanju. Dosta je više ove ekološke tiranije", kazao je Riđanović.