Privreda
54

Pleteni namještaj iz Srebrenice osvaja tržište

SRNA
Vesna Mustafić (Foto: SRNA)
Vesna Mustafić (Foto: SRNA)
Radna jedinica brčanske firme "Ratan-sedia" u Srebrenici uspješno završava treću godinu rada u ovom mjestu sa realizovanim proizvodnim planovima i očekuju da će i finansijski rezultat poslovanja biti pozitivan, odnosno da je ostvarena poslovna dobit.

U ovom pogonu, sa 15 zaposlenih, proizvodi se pleteni namještaj od plastike i aluminija, te razni profili od mješavine drveta i plastike koji se koriste za podove, ograde i druge potrebe.

Koordinator poslova u ovom pogonu Vesna Mustafić izjavila je Srni da je većina proizvedenog namještaja u ovom pogonu rađena po narudžbama za poznate kupce.

"Proizvodnja namještaja po narudžbi podrazumijeva da se njegov oblik, dimenzije i količina prilagođavaju zahtjevima naručilaca, odnosno kupaca u zavisnosti od potreba i dimenzija objekata koje opremaju", pojasnila je Mustafićeva.

Ona ističe da je izražena potražnja za njihovim proizvodima u BiH, ali da većinu gotovih proizvoda izvoze.

"Najviša potražnja za namještajem koji proizvodimo je iz Dalmacije i crnogorskog primorja za opremanje turističkih kompleksa, restorana i hotela. Izvozimo i u druge zemlje, a posebna potražnja za našim namještajem je od hotela i ugostiteljskih objekata iz Beograda i Zagreba", precizirala je Mustafićeva.

Prema njenim riječima, planirano je da u narednoj godini bude povećan obim proizvodnje jer to zahtijeva tržišna potražnja za ovim namještajem koja ne dozvoljava stvaranje zaliha gotovih proizvoda i rad za nepoznatog kupca.

Mustafićeva je navela da firma radi u objektima bivše "Vezionice" koje je na određeno vrijeme zakupila od Vlade Republike Srpske i da razmišljaju da te objekte i zemljište otkupe da bi mogli investirati, modernizovati proizvodnju i planirati dugoročni razvoj i rad na ovom lokalitetu.

"Zakupninu redovno izmirujemo, kao i plate zaposlenima, doprinose, te druge obaveze. Ove godine znatna sredstva uložili smo u unapređenje zaštite na radu", rekla je Mustafićeva.

Ona kaže da je "Ratan-sedia" među vodećim firmama u Evropi za proizvodnju ove vrste namještaja i kompletno opremanje ugostiteljskih objekta.