Privreda
30

Pijačni dan u Srebrenici: Proizvodi domaći, ali zarada slaba

Piše: A. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ponedjeljak je pijačni dan u Srebrenici, a poljoprivredna proizvođačica Abida Karić iz Bratunca svakog ponedjeljka dolazi na posao i Srebreničanima prodaje domaće voće i povrće.

Abida kaže da je prodaja u Srebrenici slaba, vjerovatno jer se i onaj mali broj stanovnika koji živi u ovom gradu bavi poljoprivredom i samostalno uzgaja voće i povrće.

"U Srebrenici se slabo prodaje ono što donesem na tezgu. U Bratuncu je malo bolje, ali ni to nije za pohvalu. Nešto više posla imamo nekoliko dana kada ljudi dolaze obilježiti 11. juli. Voće i povrće koje prodajem je domaće, a sve se uzgaja u Bratuncu. Mušterije su zadovoljne cijenama, ali nismo mi proizvođači koji ulažemo u uzgoj", kazala je prodavačica Abida.

Dodaje kako se od ovog posla može živjet, ali tek toliko da se preživi, što nije dovoljno ni za kakvo ulaganje. Abida kaže da tokom pijačnog dana u Bratuncu dnevno zaradi blizu 200, a drugim danima 150 KM. U Srebrenici je zarada nešto slabija i iznosi blizu 60 KM.

Kilogram domaćeg krompira na tezgama u Srebrenici košta 0,80 KM, luk i kupus jednu KM, a krastavci 0,50 KM. Što se tiče voća, kilogram breskvi i krušaka je 2,50 KM, dok su maline tri KM.

U ovom gradu u istočnoj Bosni, ponedjeljkom se moglo kupiti sve i svašta, a stanovnici okolnih sela su donosili svoje proizvode. Bilo je tu i onih koji su dolazili iz Srbije. Inače, prostor pijace u Srebrenici je u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Polet Srebrenica koje i održava čistoću pijace.