Gašenje domaćih farmi
83

Peradarstvo u BiH na izdisaju: Piletina sve skuplja, zaleđeno meso iz Turske se prodaje kao svježe

A. K.
Farma pilića (Foto: A. K./Klix.ba)
Farma pilića (Foto: A. K./Klix.ba)
Građane Bosne i Hecegovine prije nekoliko dana je pogodilo novo poskupljenje pilećeg mesa, posebno filea, što peradari smatraju neopravdanim. Domaći uzgajivači problem vide u prekomjernom uvozu, a neadekvatan odgovor nadležnih na nekoliko problema gasi peradarstvo u našoj zemlji.

Tuzlanski kanton u ranijim godinama je slovio za regiju s najvećim brojem peradara, međutim, zbog brojnih nagomilanih problema, među kojima su poskupljenje energenata i nedovoljni poticaji, od proizvodnje je odustala skoro polovina uzgajivača.

"U protekle dvije godine situacija za peradare je postala nepodnošljiva, posebno kod nas u Tuzlanskom kantonu, gdje danas imamo uglavnom male objekte kapaciteta od pet do 25 hiljada pilića. Troškovi energenata, posebno uglja, struje, nafte i plina, su se drastično povećali, što utječe na nestanak malih peradara", kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja peradara TK Mevludin Kahvedžić.

Ključ u bravu kao jedina opcija

U Federaciji BiH u ranijim godinama je bilo registrirano 178 peradara, od čega je čak 88 u Tuzlanskom kantonu. Međutim, ova regija naše zemlje danas je ostala na 52 peradara, dok su ostali zatvorili svoje farme.

"Ključ u bravu – trenutno je jedina opcija koja je nama raspoloživa", upozorava Kahvedžić.

Mevludin Kahvedžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevludin Kahvedžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Iako su sa federalnog nivoa prošle godine prvi put uvedeni podsticaji za uzgoj od pet do 200 hiljada tovnih pilića, u Tuzlanskom kantonu ova mjera je smanjena za male proizvođače.

"Nama ranije potpora nadležnih nije trebala, a zbog loše situacije na federalnom nivou su nas prvi put u podsticaje uvrstili prošle godine, dajući nam 10 feninga po jednom utovljenom piletu. Međutim, u Tuzlanskom kantonu su to iskoristili, smanjivši nam novac na kantonalnom nivou. Shodno tome, mi nismo ništa dobili na kraju. Ove godine sa federalnog nivoa podsticaj je povećan za 20 posto, dok sa kantona smanjuju. Situacija je nezgodna i u narednom periodu će biti velika borba", nastalja Kahvedžić.

S druge strane, iz resornog kantonalnog ministarstva su kao obrazloženje naveli opredjeljenje sufinansiranja sredstava za ublažavanje posljedica izazvanih sušom i poskupljenjem repromaterijala, ističući da je druga mjera sufinansirana iz kantonalnog budžeta naznačena na novčanu podršku za proizvodnju pilećeg mesa od 200 hiljada do 500 hiljada tovnih pilića na godišnjem nivou. To je za tamošnje peradare nelogično.

Neopravdano poskupljenje mesa

Trenutno se u Tuzlanskom kantonu na godišnjem nivou proizvede 5,4 miliona utovljenih pilića, a otkupna cijena iznosi 2,60 KM plus PDV. Uzgajivači po svakom komadu imaju bruto zaradu od 60 do 70 feninga, što je u konačnici nedovoljno, shodno povećanju troškova uzgoja.

S druge strane, na policama bh. marketa prije nekoliko dana građane su dočekale nove cijene pilećeg mesa, posebno filea koji zauzima 25 posto trupa u jednom piletu. Kahvedžić navodi da je na bh. tržištu prisutan manjak pilećeg filea što trgovci iskorištavaju, podižući enormno cijene koje nisu opravdane.

"Nama veliki problem predstavlja uvoz kojem se trgovci okreću. Svjedoci smo da je došlo do uvoza velikih količina pilećeg filea iz Turske koji se odledi te se prodaje kao svjež. Ovako loš uvoz je ogroman problem na tržištu", tvrdi predsjednik Udruženja peradara TK.

Peradari iz Tuzlanskog kantona na godišnjem nivou izdvajaju devet miliona KM PDV-a, a shodno lošoj raspodjeli sredstava dobijaju 500 hiljada maraka podsticaja. Smatraju da raspodjela podsticaja mora biti znatno pravednija jer ukoliko izostane dobra potpora, naglašavaju da neće moći opstati te da će u proizvodnji ostati svega nekoliko velikih farmi.