Privreda
0

Pčelarska zadruga "Žalfija" primjer dobrog rada

SRNA
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić istakao je da se trebinjska pčelarska zadruga "Žalfija" intenzivno razvija i da će doprinijeti unapređenju ukupnog pčelarstva, ne samo na području Hercegovine, već i cijele BiH.

Mirjanić je dodao da zadruga radi na određenoj finalizaciji pčelinjih proizvoda i da se dosta truda i rada ulaže u razvoj ove djelatnosti.

Nakon razgovora sa članovima udruženja pčelara sa područja Trebinja, on je rekao da im je sugerisao da još više profilišu svoje udruženje kao jedan istinski faktor koji će biti sposoban da odgovori izazovima razvoja pčelarstva.

"Neophodno je da se više truda i napora uloži da bi se obezbijedila kontrola kvaliteta meda i svih drugih proizvoda na bazi meda, kao i da se obezbijedi kontrola korištenja i branja ljekobilja", naglasio je Mirjanić.

On je upozorio da nestručna berba upropaštava tu floru i smanjuje mogućnost za dalju ekspanziju uopšte u proizvodnji ljekobilja dok, s druge strane, negativno djeluje na razvoj pčelarstva.

Mirjanić smatra da sve to treba da se uredi jednim posebnim institucionalnim dokumentom, navodeći da je sa pčelarima dogovoreno da za dvadesetak dana predstavnici pčelarskog udruženja i odgovarajuće službe resornog ministarstva, uz pomoć službi iz zakonodavstva, sačine odgovarajuće institucionalne akte koji će biti usvojeni i koji će biti prva faza u uvođenju više reda u ovu djelatnost.

Resorni ministar je pohvalio Udruženje pčelara Republike Srpske koje broji oko 2.000 članova, navodeći da je to jedno od najboljih udruženja, te da je zadovoljan odnosom, ne samo prema Ministarstvu, već i prema djelatnosti koju obavljaju.

Mirjanić je razgovarao i sa predstavnicima udruženja proizvođača ljekovitog bilja i korisnika voda za navodnjavanje.

Direktor pčelarske zadruge "Žalfija" Nenad Ilić istakao je da je posjeta delegacije Ministarstva potvrda da cijene rad i trud pčelara, te da su prepoznali veliki potencijal u ovoj zadruzi.

On je ukazao na veoma dobru saradnju sa resornim ministarstvom, podsjećajući da je za prvu fazu gradnje pčelarskog centra izdvojilo 50 posto sredstava od pola miliona maraka koliko je do sada uloženo.

"Uspjeli smo da završimo prvu fazu radova pčelarskog centra koji je zamišljen da bude regionalni, ali nam nedostaju sredstva za realizaciju naših planova - izgradnje još jednog sprata i cjelokupnog pokrivanja", rekao je Ilić i dodao da pčelari očekuju da će Ministarstvo, kao i do sada, imati sluha za projekte i razvoj ove djelatnosti na području Trebinja i Hercegovine.

Kao prioritet u radu pčelarske zadruge, Ilić je naveo osposobljavanje linije za pakovanje meda za šta nisu potrebna velika ulaganja, jer je dobrim dijelom već posjeduju.

"Naša zamisao je da pčelarska zadruga 'Žalfija' bude servis pčelara - od kupovanja pčela, opreme, repromaterijala, pogača, hrane za pčele, satnih osnova, voska i da zaokružimo ciklus sa otkupom meda", naglasio je Ilić.

On je dodao da se u zadruzi trenutno proizvodi hrana za pčele-pogače, satne osnove i da su to proizvodi vrhunskog kvaliteta koji su prepoznati i u inostranstvu.

"Godišnje proizvedemo oko 300 tona pogača, a više od 50 odsto plasiramo u strane zemlje - Italiju, Francusku, Španiju, Albaniju, a potencijalnih kupaca imamo i iz Švicarske", istakao je Ilić.

On je napomenuo da pčelarska zadruga ima oko 700 pčelara sa više od 30.000 pčelinjih društava sa područja istočne Hercegovine.

U delegaciji Ministarstva, koju je predvodio ministar Mirjanić, bili su i pomoćnici za resore poljoprivrede i vodoprivrede Zoran Kovačević i Mihajlo Stevanović.

Mirjanić će danas posjetiti i LJubinje gdje će razgovarati sa načelnikom opštine Veskom Budinčićem i poljoprivrednom proizvođačima, te preduzeće "Popovo polje" koje se bavi uzgojem jabuka, vinove loze i trešnje.