104 miliona KM
118

Pavlović banka pred stečajem, FBiH ponovo bi mogla plaćati greške RS-a

Ervin Mušinović
Foto: RTRS
Foto: RTRS
U Agenciji za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, kako saznajemo, užurbano se sprovode pripreme za osiguranje sredstava kako bi se pokrile sume za osigurane iznose depozita za Pavlović International Bank a.d. u iznosu od 104 miliona KM, koliko iznosi ukupna obaveza za isplatu štediša.

Kako Klix.ba saznaje u toku je završna faza koja vodi ka stečaju Pavlović banke, za šta su kod Centralne banke BiH na posebnom računu izdvojena sredstva iz državnog fonda za osiguranje depozita.

Najbolji dokaz koji predstavlja jasnu naznaku da se Pavlović banka približava fazi stečaja jeste aktuelni proces "usitnjavanja" depozita. Naime, trenutni iznos osiguranog depozita po klijentu po banci je do 50.000 KM, dok je posljednjih nekoliko mjeseci vidljivo da se svi depoziti građana koji su iznad tog iznosa dijele na više različitih osoba, a sve do pojedinačnog iznosa depozita od 50.000 KM, kako bi mogli biti predmetom kompletne isplate.

Sve se radi po već isprobanom receptu, primijenjenom u slučaju Banke Srpske i Bobar banke, koje su likvidirane 2016. godine, kada je bh. entitet RS na taj način iz državnog fonda povukao 130 miliona KM, kako bi se isplatile štediše banke.

Ni tada, kao ni sada, Agencija za bankarstvo RS nije reagovala pravovremeno u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i pokušala spasiti banku, niti je pravovremeno obavjestila Agenciju za osiguranje depozita BiH i Centralnu banku BiH, što nije slučaj ni ovaj put.

U slučaju propadanja Pavlović banke, Fond za osiguranje depozita će morati isplatiti novih 104 miliona KM. S obzirom na to da se oko 80 posto ukupnih sredstava i depozita banaka u BiH nalazi u FBiH, banke sa sjedištem u FBiH uplaćuju u Fond osiguranih depozita 80 posto sredstava.

Do sada nijedna banka u Federaciji BiH nije otišla u stečaj, niti je izvjesno propadanje neke od njih. Naš izvor ocjenjuje da bi navedeno bio strašan finansijski udar na ekonomiju BiH, posebno na bankarski sektor u Federaciji BiH.

Ovim povodom su sve glasniji zahtjevi banaka iz Federacije BiH da se zaštite osigurana sredstva u Fondu za banke koje svojim uspješnim poslovanjem osiguravaju sredstva i vode brigu o klijentima

Evidentno je da bh. entitet RS sa raspoloživim sredstvima i kapitalom, slabom razvijenošću bankarskog sektora, kao i niskim nivoom ekonomske aktivnosti, nije u stanju zaštititi stabilnost finansijskog sistema.