Sezona od 1. juna
136

Panonska jezera se spremaju za ljeto, o dolasku prvih kupača odlučit će krizni štabovi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ljetna sezona na panonskim jezerima u Tuzli počinje 1. juna, a da li će ovaj kompleks tog dana otvoriti vrata za svoje posjetitelje odlučit će nadležni krizni štabovi.

Zbog epidemije koronavirusa ovih dana kapije kompleksa slanih jezera u Tuzli su zaključane za sve posjetitelje.

Međutim, radnici Javnog preduzeća Pannonica u proteklom periodu sproveli su niz aktivnosti kako bi cjelokupan kompleks bio spreman za prve kupače. Između ostalog, izvršena je dezinfekcija jezerskih školjki i cjelokupnog kompleksa, dva jezera su napunjena vodom, dok će ta aktivnost u narednom periodu biti sprovedena i na trećem.

"Naše pripreme idu predviđenim planom. Mi smo već pri kraju punjenja jezera vodom i filtriranja. Očekujemo da ćemo 1. juna moći početi s radom, ali konačnu odluku trebaju donijeti nadležni krizni štabovi", rekao je za Klix.ba direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

Kako nam je pojasnio Porobić, bojazni od širenja koronavirusa u slanim jezerima u Tuzli nema.

Naime, zbog činjenice da se slana voda dezinficira kontinuiranim dotokom 100-postotnog hlora koji u svakom trenutku obezbjeđuje koncentraciju od 0,2 do 0,4 miligrama po litru, a uz salinitet vode od 35 do 40 grama soli u litri vode, panonsko jezero ne predstavlja medij za opstanak virusa.

"Mi se pripremamo za rad u svim okolnostima koje će nam biti nametnute zbog epidemije koronavirusa, u smislu kapaciteta osoba koje mogu boraviti unutar kompleksa, socijalne distance i sigurnosti kupača. Mi bismo mogli osigurati socijalnu distancu jer je kompleks projektovan s kapacitetom od 15.000 gostiju", dodao je Porobić.

A sa socijalnom distancom tuzlanska slana jezera dnevno bi mogla primiti od pet do šest hiljada gostiju. Znatno manji broj kupača predstavljat će i finansijski gubitak za preduzeće Pannonica.

"Plan sanacije ćemo svakako raditi, a za sada ne znam kako će on izgledati. Mi imamo svoje osnivače i vlasnike koji će također o tome razmišljati. Najcrnji scenarij je da nam se ne dozvoli rad, a ukoliko se to desi tada neće raditi ni druga kupališta, na kraju ni Neum. Ali, smatram da nema potrebe za tim drstičnim korakom", naglašava Porobić.

Menadžment ovog javnog preduzeća raspisao je i konkurs za prijem sezonskih radnika, međutim, ukoliko rad kompleksa ne bude dozvoljen potreba za radnom snagom će biti eliminisana.

Pored skoro 120 sezonaca koji ne bi dobili priliku za rad, nepovoljnom odlukom nadležnih bez posla bi moglo ostati i 40 stalno zaposlenih ljudi u Pannonici.