Završena sezona
29

Panonska jezera ovog ljeta posjetilo više od 360 hiljada gostiju, pojedini kupači i dalje uživaju u slanoj vodi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Turistička sezona na panonskim jezerima u Tuzli je zvanično završena, a u ljetnim danima ovaj kompleks posjetilo je više od 360 hiljada gostiju. Septembarske prilično tople dane pojedini kupači i dalje koriste za uživanje u slanoj vodi ili šetnji kompleksom.

Panonska jezera u Tuzli iza sebe ostavljaju prilično uspješnu ljetnu sezonu, s više od 360 hiljada gostiju, čime je ostvareno 94 posto predviđenog godišnjeg plana.

"Za ovu sezonu možemo reći da je bila uspješna, nakon 107 dana neprekidnog rada, ostvarivanje plana je zadovoljavajuće, uzmemo li u obzir da smo imali prilično ekstremno ljeto. Prvenstveno su nas u junu pratile kiše, onda je juli donio izuzetno visoke temperature zraka, dok su one niže bile u početku augusta. Također, dani septembra su obilježeni sa prilično visokim temperaturama zraka što je doprinijelo broju gostiju", kaže za Klix.ba direktor Javnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

Ljetna sezona na tuzlanskim jezerima zvanično je završena jučer, ulaznice se više ne naplaćuju, a svi zainteresirani imaju priliku boraviti u kompleksu.

"Kompleks je otvoren za šetnju i razgledanje te smo sada postali dio glavne pješačke zone koja se proteže od Skvera do Slane Banje. Ugostiteljski objekti u kompleksu su otvoreni, kao i fitness centar te dječiji zabavni park. Moguće je posjetiti i sojeničko neolitsko naselje te pogledati geološku postavku, ali uz najavu", navodi Porobić.

Jezerske školjke i dalje su ispunjene slanom vodom, a građani koji se žele kupati, to čine na vlastitu odgovornost.

"Sa završetkom ljetne sezone smanjeni su i kapaciteti održavanja kompleksa, posebno s aspekta nadzora i sigurnosti kupača. Spasilačko-redarska služba više ne funkcionira, kupanje u jezerima je zvanično zabranjeno, ali oni koji se eventualno žele okupati to mogu učiniti isključivo na vlastitu odgovornost", dodaje Porobić.

Ove godine obilježene su i dvije decenije od otvaranja prvog slanog jezera, a jubilarni period pratio je bogat sadržaj. Nakon završetka sezone počelo se sa pripremama Pannonice za jesenji, odnosno zimski period.