Aluminij Mostar
6

Pandža: Hvala na razumijevanju Elektroprivredi HZHB, čekamo reakciju Vlade FBiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Uprava Aluminija d.d. Mostar kupila je još sedam dana svojoj kompaniji i u određenoj mjeri smirila 900 radnika koji su strahovali za radna mjesta. Apeliraju i dalje na Vladu Federacije BiH da ispoštuje ranije dogovoreno, ali i promptno reaguju na poboljšanju trenutne pozicije mostarske kompanije.

Dražen Pandža, v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar, kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako je uz pomoć i razumijevanje partnera osigurano snabdijevanje električnom energijom do nedjelje.

"Ne smatram da je to veliki pomak. Sve što činimo je kupovanje vremena Vladi da interveniše i svojim mjerama riješi pitanje Aluminija. Ključ svega je Aneks 8. kojim se predviđa subvencioniranje troškova električne energije, bez njega se ne može realizirati dugoročno pitanje ove firme. Odnosno, ako ne želimo da se Aluminij ponavlja svaka dva ili tri mjeseca kao slučaj i kompanija oko koje se vrte problemi", izjavio je Pandža.

Izvijestio je kako je kompanija i dalje blokirana od Elektroprijenosa, ali je blokada od Elektroprivrede HZHB prolongirana na jedan kraći period. Pandža se zahvalio lokalnim partnerima, kao i Elektroprivredi HZHB na razumijevanju. Konstatovao je i fer i korektan odnos s Nezavisnim operaterom sistema u BiH, kao i FERK-om, kazavši da niko od njih nije kriv za stanje u Aluminiju i da svi rade svoj posao.

"Kontakti s ministricom Milićević nastavljeni su i danas, ja nemam informaciju o interventnim sredstvima o kojima čitam po medijima. Znam da ministrica sa svojim timom radi na rješavanju problema Alumnija. Ne postoji model održivost firme dok se struja plaća po 75 ili 85 eura, niti je ijedna firma u svijetu plaća toliko. Margina u kojoj rade uspješnije evropske firme je ispod 40 eura", kazao je Pandža.

Podsjećamo, naš portal je danas objavio da Vlada Federacije BiH ima aktivan set mjera za kratkoročno i dugoročno spašavanje mostarske kompanije.