Zbog sankcija
3

Ovo su globalne kompanije koje su se povukle s ruskog tržišta

M. P.
H&M pauzirao prodaju u Rusiji koja je bila šesto najveće tržište H&M-a /Foto: Shutterstock
H&M pauzirao prodaju u Rusiji koja je bila šesto najveće tržište H&M-a /Foto: Shutterstock
Zbog pogoršanja sigurnosne i humanitarne krize u Ukrajini i teških sankcija uvedenih Rusiji mnoge velike kompanije prekinule su svoje ruske operacije. Među njima su američki tehnološki gigant Apple, proizvođači automobila GM i Ford, brodski gigant Maersk i drugi.

Sankcije SAD-a, Velike Britanije, Kanade i Evropske unije utjecale su na rusku ekonomiju jer su rejting agencije Fitch, S&P i Moody's snizile kreditni rejting Rusije.

Iz Fitcha su kazali kako je ozbiljnost međunarodnih sankcija, kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu, povećala rizike za makrofinansijsku stabilnost, predstavlja ogroman šok za kreditne osnove Rusije i mogla bi potkopati njenu spremnost da dostavi izvještaj vlade. Upozorili su i kako bi sankcije mogle utjecati na spremnost Rusije da otplati dug koji ima.

U nastavku su neke od kompanija koje su prekinule svoje poslovanje u Rusiji.

Apple

Američki tehnološki gigant Apple rekao je da je zaustavio svaki izvoz u svoj prodajni kanal u Rusiji i da ima ograničene usluge poput Apple Paya. Tehnološki gigant je također učinio aplikacije kao što su RT News i Sputnik nedostupnim za preuzimanje korisnicima izvan Rusije.

Oracle

Oracle je obustavio sve svoje operacije u Rusiji u znak solidarnosti s Ukrajinom, a kompanija je informaciju objavila na Twitteru oko tri sata nakon što je ukrajinski ministar digitalne transformacije od njih putem tvita tražio podršku.

Tvit kompanije je glasio: "U ime Oracleovih 150.000 zaposlenih širom svijeta i u znak podrške izabranoj vladi Ukrajine i građanima Ukrajine, Oracle Corporation je obustavila sve operacije u Ruskoj Federaciji".

SAP

Francuski tehnološki gigant SAP zabranio je sve svoje operacije u Rusiji zbog ekonomskih sankcija uvedenih toj zemlji. Također je istaknuto da su ekonomske sankcije važan alat za obnavljanje mira i da je kompanija također u kontaktu s vladama širom svijeta.

Iz kompanije su kazali kakos u ekonomske sankcije Rusiji važan mehanizam u nastojanjima da se uspostavi mir. Kažu i kakos u u stalnoj komunikaciji sa vladama širom svijeta, da imaju povjerenja u njihove smjernice i u potpunosti podržavaju trenutne akcije.

"Zaustavljamo poslovanje u Rusiji u skladu sa sankcijama i, osim toga, pauziramo svu prodaju SAP usluga i proizvoda u Rusiji", poručili su.

Netflix

Netflix je pauzirao svoje nove projekte i akvizicije u Rusiji dok procjenjuje utjecaj invazije Moskve na Ukrajinu. Netflix je također ranije ove sedmice rekao da ne planira dodati državne kanale svojoj ruskoj usluzi u trenutnim okolnostima. Ovaj gigant sa sjedištem u SAD-u imao je četiri serije na ruskom jeziku u produkciji i postprodukciji, uključujući Zato, detektivsku dramu.

Spotify

Gigant za striming muzike Spotify rekao je da je zatvorio svoju kancelariju u Rusiji na neodređeno vrijeme kao odgovor na ruski "ničim izazvan napad na Ukrajinu".

Iz Spotifyja su kazali kako je njihov prvi prioritet bila sigurnost njihovih zaposlenika i osiguravanje da nastave d asluže kao važan izvor globalnih i regionalnih vijesti u vrijeme kada je "pristup informacijama važniji nego ikad".

Rekli su i da su pregledali sadržaj od početka rata i ograničili mogućnost otkrivanja emisija u vlasništvu i kojima upravljaju ruski državni mediji. Također su uklonili sadržaj iz ruskih državnih medija - RT-a i Sputnjika sa Spotifyja u SAD-u, EU i drugim tržištima širom svijeta osim Rusije.

H&M

Modna grupa H&M privremeno je pauzirala svu prodaju u Rusiji navodeći svoju zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini. Kompanija je u saopćenju rekla da su odlučili privremeno pauzirati svu prodaju u Rusiji, te su napomenuli da su već zatvorili svoje prodavnice u Ukrajini zbog sigurnosti kupaca i kolega.

"Situacija se kontinuirano prati i ocjenjuje", naveli su.

Prije ovog razvoja, Rusija je bila šesto najveće tržište H&M-a sa 4 posto grupne prodaje u četvrtom kvartalu 2021. godine.

GM

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) rekao je ranije ove sedmice da će obustaviti izvoz vozila u Rusiju do daljnjeg. Kompanija nema fabrike u Rusiji i tamo proda samo oko 3.000 vozila godišnje.

"Naše misli su sa narodom Ukrajine u ovom trenutku. Gubitak života je tragedija i naša glavna briga je za sigurnost ljudi u regionu", rekli su iz GM-a.

Maersk

Maersk je prekinuo svoje operacije u Rusiji i rekao da je duboko zabrinut kako će se ukrajinska kriza odvijati u narednim danima. Kompanija je u saopštenju navela da će Maersk nastaviti da prati situaciju i da će kupce informisati kako napreduju u planiranju.

Ford

Proizvođač automobila sa sjedištem u Detroitu, koji ima 50 posto udjela u tri ruske fabrike, izrazio je zabrinutost u vezi s invazijom na Ukrajinu i također je pozvao na ponovnu procjenu njihovog poslovanja u Rusiji.

"Ford je duboko zabrinut zbog invazije na Ukrajinu i prijetnji miru i stabilnosti koje su rezultirale. Situacija nas je primorala da preispitamo svoje poslovanje u Rusiji", rekli su iz kompanije.

Daimler Truck

Daimler Truck je zamrznuo svoje poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući saradnju sa ruskim proizvođačem kamiona Kamaz, koji je u 47 posto vlasništvu ruskog državnog konglomerata Rostec.

Volkswagen

Volkswagen je također privremeno obustavio isporuke svojih automobila ruskim prodavačima do daljnjeg. Glasnogovornik VW-a je rekao da će se isporuke nastaviti čim se razjasne posljedice sankcija koje su uvele Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Volvo

Volvo je zaustavio proizvodnju i prodaju u Rusiji, gdje ostvaruje oko 3 posto svoje prodaje, a u ovoj zemlji imaju i fabriku.

"Sada imamo malo više jasnoće o sankcijama i sigurnosti u regionu. To znači da se sve operacije u Rusiji završavaju", kazao je glasnogovornik kompanije.