Za prvih osam mjeseci
6

Ove godine porastao ukupni uvoz i izvoz BiH, najbolju robnu razmjenu imamo sa Italijom

S. Š.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom za period prvih osam mjeseci ove godine pokazuje da su izvoz i uvoz procentualno veći u odnosu na isti period prošle godine.

Na osnovu podataka koje je Agencija za statistiku BiH prikupila od Uprave za indirektno oporezivanje, u razdoblju od januara do augusta ove godine, izvoz je iznosio 11 milijardi i 889 miliona KM, što je u procentima više za 35,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio dvije milijarde 218 miliona KM, dok je u države članice EU ta cifra iznosila osam milijardi 784 miliona KM.

Bosna i Hercegovina je, od zemalja članica EU, najviše robe se izvozi u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, potom Nizozemsku, Francusku te Mađarsku.

Od zemalja EFTA i CEFTA asocijacija, najveća robna razmjena zabilježena je sa Švicarskom i Srbijom.

Najviše izvozimo obične metale i proizvode od običnih metala, mineralne stvari, oružje i municiju, produkte hemijske industrije i srodnih industrija, obuću, šeširi i ostala pokrivala glave, kišobrane, štapove.

Uvoz u BiH u prvih osam mjeseci ove godine je iznosio 18 milijardi 523 miliona KM, što je za 39,4 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, a najviše robe dolazi nam iz Njemačke i Italije.

Vrijednost uvezene robe najviše dolazi od uvoza mineralnih stvari, biljnih proizvoda, aparata za snimanje i reprodukciju slike i zvuka, vozila, zrakoplova i plovila, umjetnina, kolekcionarskih predmeta i starina.

Interesantno je da BiH određenu robu izvozi i uvozi u gotovo sličnim brojkama. To je slučaj u robnoj razmjeni drvne celuloze, papira i kartona, zatim masti, ulja i voskove životinjskog ili biljnog porijekla.

Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju Agencije za statistiku BiH, u statistici robne razmjene BiH sa inostranstvom temeljni izvor podataka je Jedinstvena carinska isprava.

Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom u načelu obuhvata sva kretanja dobara između rezidenata i nerezidenata, koja ulaze ili napuštaju carinski teritorij Bosne i Hercegovine i time utječu na povećanje ili smanjenje materijalnih resursa zemlje, bez obzira je li uključena promjena vlasništva.