Obnova i modernizacija
28

Ove godine 27,5 miliona za puteve u Krajini

Klix.ba
Početak radova na Laništu
Početak radova na Laništu
Rekonstrukcija magistralnog puta M5 izgradnjom trake za spora vozila, na kojem su radovi otpočeli, najveći je projekt modernizacije putne infrastrukture koji će se ove godine realizirati na području Unsko-sanskog kantona.

Riječ je o značajnom projektu koji JP Ceste Federacije BiH realizuje u okviru Programa modernizacije cesta u Federaciji BiH, a čija vrijednost radova je 5,1 milion KM.

"Ove godine naš kanton će biti veliko gradilište. Možemo reći da je USK napokon dobro zastupljen u programu rada JP Ceste Federacije, ukupno su planirani projekti u vrijednosti 27,5 miliona KM. Vlada Unsko-sanskog kantona se maksimalno stavila na raspolaganje da se izvrše potrebne pripreme za početak realizacije svakog od tih projekata", kaže premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ističe da je to dobar primjer zajedničkog zalaganja svih političkih predstavnika ovog Kantona, na svim nivoima vlasti u procesu planiranja i realizacije projekata od interesa za razvoj Krajine.

Rekonstrukciju prijevoja Lanište prema ugovoru izvodi kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Ista kompanija dobila je posao rekonstrukcije crne tačke Mala Lisa na cesti M42 Skokovi - Srbljani, grad Cazin, a rok za završetak posla je četiri mjeseca.

Početku radova na Laništu su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na kantonalnom i federalnom nivou te predstavnici Općine Ključ.

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović, kantonalni zastupnici Jasmin Musić i Mersad Draganović, resorni ministri u Vladi USK na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem i federalni ministar Šemsudin Dedić istakli su nužnost zajedničkog zalaganja za razvojne projekte od interesa za razvoj kantona.