Privreda
2

"Organic Sarajevo 2016." okupio 29 izlagača: Domaće bilje, med, džemovi...

FENA
(Foto: FENA)
U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača "Organsko FBiH", danas je na Trgu djece Sarajeva otvoren sajam "Organic Sarajevo 2016." koji će trajati do 18. marta.

Predsjednik Saveza "Organsko FBiH" Sejad Herceg izjavio je Feni da na sajmu učestvuje 29 izlagača iz Bosne i Hercegovine koji će svoje proizvode ponuditi građanima Sarajeva.

Pojasnio je da proizvođači izlažu plasteničke proizvode, poput mladog luka, salate i špinata, kao i ljekovito bilje, med, te džemove, sokove i drugo.

U okviru manifestacije danas će biti organiziran i radni sastanak tima za implementaciju EU i drugih projekata, a redovna Skupština Saveza "Organsko FBiH" bit će održana sutra.

Posljednjeg dana sajma bit će upriličena edukacija "Korištenje zaštitnih sredstava i doprinos pčela u voćarstvu".

Cilj tih aktivnosti je povezivanje organske proizvodnje s kupcima, proizvođačima, te kantonalnim i federalnim vlastima, kako bi im predstavili ulogu koju organska proizvodnja ima u razvoju ruralnih područja, opstanka ljudi na tim područjima, u stvaranju nove vrijednosti u ekonomskom smislu i predstavljanju prirodnih bogatstava i atrakcija Bosne i Hercegovine.

Herceg je istakao da su organizacijom dosadašnjih manifestacija pomogli proizvođačima da izgrade svoj vlastiti brend i da se pozicioniraju na tržištu, te da postanu prepoznatljivi bh. kupcima.