Privreda
0

Olimpijske igre britanskoj ekonomiji donijele 11,5 milijardi eura

Totalsport
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u petak je objavila da je organizacija prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu britanskoj ekonomiji u posljednjih 12 mjeseci donijela prihod od 9,9 milijardi funti (11,5 milijardi eura).

Vijest je u komentaru potvrdio Vince Cable, ministar privrede u Kabinetu Davida Camerona.

"Možda ta brojka i ne bi prošla rigoroznu akademsku provjeru, no otprilike je tačna te kao takva potvrđena od nadležne revizorske kuće", rekao je Cable novinarima pokušavši afirmirati nastojanje Vlade da procijeni stepen benefita koji je nacionalna ekonomija dobila od organizacije takmičenja.

"Domaćim smo kompanijama zbog Olimpijskih igara omogućili više ugovora, a privukli smo i veći broj stranih ulaganja", kazao je ministar.

Ukoliko su brojke barem otprilike tačne, ispast će da je korist od domaćinstva samo u godini dana premašila troškove koji su za organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara neznatno probili postavljeni budžet (9 milijardi funti, odnosno 10,5 milijardi eura).

Objavljeni rezultati također uključuju procjenu da će Londonske igre do 2020. godine izravno rezultirati prihodom od oko 41 milijarde funti.