Podaci iz 2017.
221

Olakšan put do radne dozvole u Njemačkoj, državljani BiH drugi po broju dolazaka sa Balkana

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Živite u Bosni i Hercegovini i želite raditi u Njemačkoj? Zaboravite na azil ili rad na crno, i legalno zatražite radnu dozvolu. Koncem 2015. na snagu je stupila "Regulativa o zapadnom Balkanu", piše Deutsche Welle.

Riječ je o pojednostavljenoj proceduri koja bi trebala građanima Zapadnog Balkana olašati legalan dolazak u Njemačku, ali olakšice očito nisu iste za sve. Dok je za fizičare, matematičare, inžinjere, liječnike i informatičare donja granica za dobivanje "plave karte" spuštena na 40.000 eura, za ostale akademske građane je i dalje 50.000 eura godišnje plaće.

Za zanatlije ne postoji ne postoje novčana ograničenja, ali medicinsko osoblje, mehatroničari, vozači i frizeri puno lakše dobivaju posao od trgovaca ili sekretarica.

  1. godine broj radnih dozvola se povećao za 60 posto, ali je porastao i broj odbijenica. Do avgusta 2017. godine izdato je 63.000 radnih dozvola i oko 17.500 odbijenaca. Najviše je došlo Albanaca, na drugom su građani BiH, a na trećem osobe iz Srbije.

U nastavku videa DW-a možete pogledati iskustvo Adeline Šeholi, medicinske sestre iz Drača koja je prije godinu dana iz Albanije došla u Njemačku.