Komentari (81)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Koja glupost. Ne mozes kao samostalni obrtnik da radis jer nemas papire za to? 😂. Po tom Bosanskom zakonu nebi ni Steve Jobs nikad mogao napraviti Apple ili Bill Gates Windows, ni jedan ni drugi nemaju papire!
Osnivacu Apple-a, pokojnom Steve Jobs-u, nije trebala VSS.. a kompanije hara cijelim svijetom.. na balkanu je vaznije zadovoljiti formu od sustine.. mozes biti lud, ali ako imas fakultet ti si neko i nesto.. jad
Vlada regulacijama i porezima ubija citavo trziste. Bas zato vece svijetske firme ne ulazu u ovo trziste. Jedina nada ove drzave je hitna privatizacija i deregulacija. Sve dok toga ne bude, Bosna nade za opstanak nema.
Sta ce nam obrti ccc... imamo Mariott Hotel, Hilton, Europe, Budnjo grupaciju i kompanije... i SDOooo ... a bogami i nas NOROOOOOD ZNOOOOO!!!
Skolska sprema mora biti kao i svugdje na zapadu ili istoku, kako ce raditi nesto ako nema skole nije ucio zato. A drugo zavaljivanje, kao neka imaju i obrtnici mogucnost nekog zavalit? Kakvi su to zahtjevi, nidje veze
gdje ces danas kod nas nauciti skolu za kujundziju kazandziju, limara, tokara, itd.?
problem kod obrta( starih i tradicionalnih zanata) je sto ne mozemo nigdje kredit dici. Jer smo prijavljeni na minimalac i svugdje te tretiraju kao da nisi zaposlen. Zalosno da radim i da ne mogu uzeti stambeni kredit da pocnem svoj zivot... A za drzavu da ne pricam nije da ne zeli pomoci vec jos inspekcije salju.
@mislis? Stambeni kredit ti ne ulazi u obrtnicku djelatnost
U ovoj drzavi ni ebola ne moze uspjeti. Treba bjezati odavde, nazalost.
Doslo vrijeme i sperma ti mora biti skolovana.
ma svak svakog vara..ne valja ni narod, ne valja ni vlast...svak gleda kako će ga učerat onom drugom...
Kad bi ovo prošlo što predlažu, otvorila bih obrt još danas.
prošlo je vrijeme kad je ibro berilo dijelio poticaje pčelarima bez ijedne košnice, zemljoradnicima sa asfalta, stočarima sa kravama u zamrzivaču u neboderu. za preko 6 ooo km poticaja treva imati obrt. valjda je to normalno, imaš firmu, dobiješ lovu, a malo vratiš i državi
Samo neka je uhljebima i parazitima dobro.
A zasto bi mogli izvoziti ? Ko ima d.o.o. mora placati PDV, obrtnici ne moraju, d.o.o. mora placati taxe na godisnjem nivou koje nisu male obrtnici ne moraju. D.o.o. mora bilanse slati i oraviti zavrsbe obracune, obrt ne mora. Koja bi funkcija bila imati firmu ? Onda svi trebaju prebaciti se obrt, neka niko ne placa pdv ni takse i ovako ima drzave precise para ...
Nemoj lupati gluposti kad ne znas. Najgore je pametovati, a nemati znanje. Obrtnik koji ima promet preko 50.000 KM godisnje ulazi u sistem PDV-a podjednako kao i d.o.o.
Pa normalno, samo se maline mogu izvozit hahah, mi smo propali samo to jos neznamo
Najbolje je ukinuti obrte, a poslovanje sa d.o.o. uciniti jeftinijim, pa niko nece imati potrebu za obrtom, a moci ce i izvoziti.