Iznijeli svoje mišljenje
20

Oglasila se Gradska uprava Zenice, reagovali povodom problematike poslovne zone

E. M.
Gradska uprava Zenica
Gradska uprava Zenica
Gradska uprava Zenice danas je poslala saopćenje za javnost povodom izjava, kako kažu, "nestručnih i/ili nekompetentnih osoba" koje plasiraju negativne informacije o projektima o Zenici, a o čemu je Klix.ba jutros pisao.
Naime, povodom prodaje i infrastrukturnih radova na poslovnoj zoni Zenica-jug o čemu smo jutros pisali, iz Gradske uprave Zenica su naveli nekoliko činjenica vezano za ovaj projekt.

Istakli su da se poslovno rekreativno turistička zona "Zenica-jug" pruža na 351.000 metara kvadratnih, od čega je u vlasništvu Grada Zenica 23.000 metara kvadratnih, što je manje od 7 posto zemljišta, a ostalo zemljište je u privatnom vlasništvu.

Nadalje su naveli da je Odluka o prodaji zemljišta jednostavan akt koji se donosi u formi prijedloga koji se ne upućuje u javnu raspravu, prema proceduri propisanoj Poslovnikom Gradskog vijeća.

Istakli su da je početna cijena za prodaju zemljišta određena od strane fizičkih lica koji su vlasnici većine zemljišta u sklopu poslovne zone.

"Procjena vrijednosti zemljišta se određuje i na osnovu lokacije i namjene, te zemljište u ovom dijelu grada, namijenjeno za izgradnju trgovačkih, turističkih i uslužnih sadržaja, ne može imati vrijednost kao zemljište u središtu grada namijenjeno za stanogradnju. Početna cijena zemljišta određena za provođenje javne licitacije ne znači da će ista biti i prodajna cijena. Nakon provedne licitacije, zemljište će kupiti kupac koji za zemljište ponudi najveću cijenu. Obaveza Gradske uprave je da priprema i uređuje gradsko građevinsko zemljište, za što svi investitori u proceduri izdavanja građevinske dozvole plaćaju naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta (UGZ) i naknadu za pogodnost (renta). Tako će i Grad Zenica, u proceduri izdavanja građevinskih dozvola, ostvariti prihode u budžetu grada kojima će biti finansirana izgradnja komunalne infrastrukture", stoji u reakciji.

Nadalje navode da Grad Zenica nema slobodnog zemljišta za širenje i izgradnju te da je ovaj lokalitet, gdje je i zemljište Kasumovićeve supruge (op.a.) jedini lokalitet pogodan za izgradnju trgovačkih, turističkih i uslužnih sadržaja te da je stoga Gradska uprava aktivnosti na formiranju i stavljanju u funkciju poslovne zone pokrenula 2017. godine.

"Cilj Gradske uprave nije ostvariti prihod od prodaje zemljišta u sklopu poslovne zone, već stvoriti pretpostavke za nove investicije i privredni razvoj, novo zapošljavanje te stvoriti uslove da građani Zenice mogu zadovoljiti svoje potrebe u svom gradu, da nisu primorani zbog toga ići u susjedne, puno manje sredine", kažu u Gradskoj upravi.

Na kraju su naveli da će poslovno rekreativno turistička zona "Zenica-jug" biti pokretač privrednog razvoja grada koja će inicirati otvaranje novih radnih mjesta i razvoj pratećih, servisnih i uslužnih kapaciteta.

"Najbolji primjer pozitivne prakse stvaranja okruženja za nove investicije i privredni razvoj koju provodi Gradska uprava je poslovna zona Zenica 1, gdje je Gradska uprava također finansirala izgradnju kompletne infrastrukture. U sklopu ove zone u funkciji je 140 preduzeća sa 1.687 zaposlenih radnika, a zemljište u poslovnoj zoni je na javnoj licitaciji prodavano poslovnim subjektima po cijeni od 50 KM i 70 KM", zaključili su u saopćenju.