Rješenje energetske krize
53

Odbijen Dodikov prijedlog o plinovodu Srbija - BiH, Džaferović: Okrećemo se od ruskog plina

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, između ostalih, odbijen je Dodikov prijedlog o izgradnji plinovoda na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Radi se o prijedlogu izgradnje plinovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije" na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad, a koju je i na ranijim sjednicama Predsjedništva BiH Dodik pokušavao uvrstiti na dnevni red, no nije dobio potrebnu saglasnost druga dva člana.

Dodik tvrdi da bi čitava BiH, osim što bi stabilizirala snabdijevanje plinom, ostvarila značajne ekonomske benefite, prosperitet i napredak, realizovanjem projekta o izgradnji ovog plinovoda.

S druge strane predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović kaže da su danas s predsjednicom Evropske komisije razgovarali o energetskoj krizi u Evropi, a ona ih je informirala da će Evropska unija uključiti u svoj paket i Bosnu i Hercegovinu, kada je riječ o finansijskoj podršci ranjivim domaćinstvima, u suočavanju s posljedicama energetske krize.

"Bosna i Hercegovina je dio Evropske energetske zajednice, naš cilj je da budemo uključeni u evropski okvir suočavanja s energetskom krizom. Predsjednica von der Leyen je kazala da će institucije BiH biti pozvane da učestvuju na sastancima ministara EU za energetiku, te nas je pozvala da radimo zajedno na Energetskoj mapi puta", potvrdio je Džaferović.

Džaferović je dodao da je EU već u dobroj mjeri prešla s ruskog plina na druge izvore plina i to treba da bude cilj i Bosni i Hercegovini.

"Bilo je nekih prijedloga da se BiH sada spaja na ruske kanale, ali ako se ide ka EU onda to ne može biti bh. put. Predsjednica von der Leyen je pozvala BiH da zajedno sa EU učestvuje u zajedničkim nabavkama gasa i to treba biti put BiH, posebno ako se zna da je EU već vrlo efikasno zamijenila ruski plin drugim kanalima", poručio je Džaferović.

Podsjećamo, von der Leyen je rekla da će Zapadni Balkan, kojem pripada i Bosna i Hercegovina, kratkoročno dobiti 71 milion eura za energetski sektor u cilju veće energetske nezavisnosti i većeg korištenja obnovljivih izvora energije.