Privreda
116

Od sredine jula nafta jeftinija za 10 dolara, a cijene u FBiH stagniraju

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, cijene na benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu se značajnije mijenjale u posljednje dvije-tri sedmice.

Podatak je zanimljiv iz prostog razloga što su cijene sirove nafte na svjetskom tržištu od sredine jula uglavnom padale, a danas se razlika između 9. jula i 5. augusta očituje u gotovo 10 dolara, što nije zanemariv podatak.

Ipak, benzinske pumpe u Federaciji BiH u proteklom periodu nisu poslale primjetan broj zahtjeva za prilagodbu cijena koje se upućuju Ministarstvu trgovine, odnosno Sektoru za cijene, analizu i razvoj tržišta.

Prema podacima koji su za Klix.ba proslijeđeni iz Sekotora za cijene, ove sedmice na adresu ministarstva je došlo svega 25 zahtjeva za smanjenje cijena u iznosu od pet feninga. Ovaj broj zahtjeva je zanemariv s obzirom na to da u Federaciji BiH postoji više od 630 benzinskih pumpi.

Također, krajem jula prosječna cijena goriva u FBiH iznosila je blizu 1,80 konvertibilnih maraka i ona je uglavnom stagnirala u odnosu na dramatično kretanje vrijednosti crnog zlata na američkim i evropskim berzama.