Sajam u Goraždu
8

Od proizvodnje jabuka se može zaraditi, ali mladi ne žele, neke sorte su pred izumiranjem

E. A.
(Foto: Klix.ba)
Više od 120 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske stiglo je na goraždanske Dane jabuke, sajam koji se održava već 16 godina u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić".

Osim jabuke i proizvoda od jabuke koji su u fokusu sajma, na trodnevnim danima jabuke posjetioci mogu pronaći različite proizvode iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH, koji je na sajmu jabuke izložio brojne domaće proizvode sa svog imanja u Ustikolini, upozorava da je potrebno što prije zaštititi autohtone sorte jabuke.

"Ove godine očekujem pet-šest tona jabuka, uglavnom su to autohtone sorte jabuka, naših oko 35 ljepotica. Naša je želja da spasimo ove sorte kojima prijeti opasnost od izumiranja. Hitno nam treba jedan rasadnik za zaštitu autohtonih sorti, to su zelenika, lederica, cvjetača, senabija, 30-ak prekrasnih ljepotica koje treba što prije spasiti od zaborava", upozorava Muslimović.

Kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, neophodno je hitno donošenje zakona o zaštiti domaće proizvodnje na nivou države.

Autohtone sorte jabuka

"Zakon koji mora kategorički štititi našu domaću proizvodnju, sve je predviđeno kako se to može uraditi da normalno i nesmetano živimo od svog rada. Nama ne treba novac od podsticaja, već sredstva za rad, mehanizacija i oprema, jer je poljopivreda postala jedna od najskupljih djelatnosti trenutno u BiH i nama trebaju prerađivački kapaciteti. Teba privoliti mlade ljude da se okrenu proizvodnji, jer mlađeg svijeta nema u poljoprivredi. Ali kada bi vidjeli da je moguće, kao i u drugim firmama, primiti svakog petog ili desetog platu, oni bi se okrenuli poljopivredi, jer se od toga može živjeti, ako ima dovoljno radne snage, a mi imamo radne snage, ali nažalost na birou", ističe Muslimović.

Sajmovi poput Dana jabuke prilika su za voćare i poljoprivrednike s prostora BPK Goražde kako bi promovisali domaću proizvodnju, a među brojnim izlagačima koji su ove godine stigli na sajam je i penzioner Suljo Zec kojem dobro dođe dodatna zarada.

"Dobro je rodila jabuka ove godine, imam domaće dvije-tri vrste, donio sam slatke jabuke i nešto lederice, jer ona rano spadne, ne može da stoji. Imam plantažu od 300 jabuka, plus domaće koje sam ja kalemio, bude od osam do deset tona, očekujem dobru zaradu. Našao sam i pet-šest tona šljiva i uzeo finih para. KO hoće raditi kako treba, može se fino živjeti, jedino što ne možeš biti bogat, ali možeš zaraditi", kaže Zec.

Takmičenja u poljoprivredi

Na sajmu jabuke u Goraždu svake godine sve je više izlagača. To potvrđuje kvalitet ove manifestacije, učesnici sajma su i visokoškolske ustanove, zavodi i instituti

"Tu je i kviz znanja u kojem će učestvovati učenici 12 poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije. Tu je i takmičenje 'Jabuka u tardicionalnoj i savremenoj gastronomiji' ugostiteljsko-turističkih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske, čiji će učenici pokazati svoje umijeće. Cilj nam je da se djeca upoznaju, druže, uče i razmjenjuju iskustva i znanja", izjavio je Mirsad Hubanić, predsjednik organizacionog odbora sajma.

Ovogodišnji sajam koji traje tri dana otvorila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća, a otvaranju su prisustvovali i brojni zvaničnici te stručnjaci iz oblasti voćarstva.

U okviru manifestacije bit će održan i okrugli sto "Pristupni EU fondovi za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja", a tradicionalno će biti dodijeljena i priznanja za kvalitet proizvoda.

Pokrovitelj 16. privredno-kulturne manifestacije Dani Jabuke su ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlada BPK i Grad Goražde.