{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1. janura minimalna akciza na kutiju cigareta bit će 2 KM

26.9.2014. u 13:11
134
79
Od 1. janura minimalna akciza na kutiju cigareta bit će 2 KM
134
Od 1. janura minimalna akciza na kutiju cigareta bit će 2 KM
Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2015. godinu, po kojoj će od 1. janura iduće godine minimalna akciza na kutiju cigareta biti dvije KM.
Prema ovoj odluci, poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januar 2015. godine, obilježene akciznim markicama izdatim od 1. januara 2010. do 31. decembra 2014. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 10. januara 2015.

Na osnovu ove odluke, od 1. januara 2015. akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize, odnosno 79,60 KM po kilogramu.

UO UIO usvojio je ovu odluku u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH i evropskim direktivama koje se odnose na ovu oblast.

Na današnjoj sjednici UO UIO donio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2015. godinu, a oslobođeni plaćanja biće rudnici i željeznička preduzeća, koja koriste ovo gorivo u proizvodnji, a za koje su saglasnost dale entitetske vlade.

UO UIO danas je dao saglasnost za izradu idejnog projekta izgradnje graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija, a na osnovu pokretanja inicijative za sklapanje međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o otvaranju novog graničnog prelaza.

Izrada idejnog projekta neće proizvesti finansijske troškove u budžetu institucija BiH jer će ga raditi institut u Beogradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: