Privreda
4

Oči naftaša uperene u Dohu: Šta očekivati od "najvažnijeg susreta u posljednjih 30 godina"?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći proizvođači nafte susrest će se u nedjelju u Dohi kako bi razgovarali o eventualnom zamrzavanju cijena najvažnijeg energenta na planeti.

Sastanak je nazvan "najvažnijim susretom u posljednjih 30 godina", a analitičari se pitaju kakva će atmosfera vladati u Dohi zbog činjenice da je sve obavijeno velim napete misterije.

"Najveća tajna prije nedjeljnog sastanka jeste kako će se postaviti Saudijska Arabija", stoji u saopćenju tima Citi Research kojeg vodi Edward L. Morse, objašnjavajući situaciju svojim klijentima.

"Najveći izvoznik nafte na svijetu trenutno šuti o pitanjima da li će uopće prisustvovati sastanku i kakav će biti njegov eventualni stav", kaže se u saopćenju.

Oni naglašavaju kako su iz Saudijske Arabije u protekla dva mjeseca došla samo dva komentara vezana za situaciju zamrzavanja nafte. Saudijski ministar je u februaru kazao kako njegova vlada uvijek ide u susret potrebama svojih mušterija, ali da postoji nepovjerenje među izvoznicama.

Drugi komentar ticao se uslova zamrzavanja cijena, a dao ga je princ Mohammed bin Salman - Saudijska Arabije će potpisati dogovor samo ukoliko to učine Iran i druge zemlje izvoznice.

Iran je već saopćio kako u Dohi neće biti zvaničnog predstavnika države – ministra za naftu Bijana Zanganeha, te da neće učestvovati u planu zamrzavanja cijena.

"Kako stvari stoje, čini se da neće biti rezultata sastanka u Dohi. Umjesto toga, države će se najvjerovatnije dogovoriti kako će nastaviti dijalog nakon čega će zakazati novi susret u toku godine", objašnjava Helima Croft, analitičarka iz firme RBC Capital Markets.