{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očekuje se više putnika: Sarajevski aerodrom širi kapacitete rekonstrukcijom terminala

15.3.2016. u 17:55
244
161
Očekuje se više putnika: Sarajevski aerodrom širi kapacitete rekonstrukcijom terminala
244
Očekuje se više putnika: Sarajevski aerodrom širi kapacitete rekonstrukcijom terminala
Foto: Arhiv/Klix.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo privukao je strane aviokompanije koje su odlučile da svoje linije obavljaju putem ovog aerodroma. Qatar Airways i Air Arabia su među posljednjim kompanijama koje su nedavno najavile da uvode letove iz svojih država za Sarajevo.
No, poznavajući kapacitete sarajevskog aerodroma pitali smo menadžment ovog javnog preduzeća da li će uspjeti opskrbiti sve putnike i potrebe ovih kompanija s postojećim kapacitetima. Rečeno nam je da se kontinuirano radi na poboljšanju usluga i da se trenutno radi na rekonstrukciji oba terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Ovi radovi imaju za cilj proširivanje kapaciteta u dolazećem gateu, pasoške kontrole, šaltera za registraciju putnika itd. Vjerujemo da ćemo sa ovim proširenjem, uspjeti opskrbiti još veći broj putnika, posebno zbog činjenice da će od marta početi letovi Air Arabie", rekla je za Klix.ba Belma Čureković, stručni saradnik za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Istakla je kako se pregovaranje sa aviokompanijama o eventualnom uspostavljanju aviolinija, obavlja kontinuirano imajući u vidu interes obje strane. Pregovori sa aviokompanijom Air Arabia su polučili uspjeh i oni započinju svoje aviooperacije 18.03.2016.

"Što se tiče aviokompanije Qatar Airways, počeli smo intenzivne pregovore i vjerujemo da će ova linija biti uspostavljena u septembru tekuće godine kako je i najavljeno. Interesovanje sve većeg broja aviokompanija za uspostavljanje letova sa sarajevskog aerodroma, puno znači za nas ali i za turizam u Bosni i Hercegovini općenito. Svaka nova avio linija donosi niz benefita, posebno u segmentu obostrane turističke razmjene, ali i u obliku drugih mogućnosti s naglaskom na još bolju povezanost s ostalim evropskim i svjetskim tržištima", rekla je Čureković.

Sa sarajevskog aerodroma je u prethodnom mjesecu otpremljeno 42.567 putnika i 713 aviooperacija što je prosjeku oko 12 letova dnevno. Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo istakli su kako početkom ljetne sezone očekuju veći broj putnika i aviooperacija jer se u tom periodu uvode u charter letovi za zemlje u kojima bh. građani ljetuju.

Letove na sarajevskog aerodromu od ranije obavljaju kompanije Eurowings, Turskih Airlines, Lufthansa, AirSerbia, Croatia Airlines, Pegasus, Austrian Airlines, FlyDubai, Adria Airways, Swiss i Norwegian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: