Privreda
133

Očekuje se dolazak većeg broja britanskih turista u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nekoliko britanskih turističkih agencija već ove godine otvara programe u Bosni i Hercegovini za svoje klijente. Kao rezultat aktivnosti koje provodi USAID-Sida FIRMA projekt, prve grupe britanskih posjetilaca očekuju se u augustu i oktobru 2013.

Domaće agencije Zepter Passport iz Banje Luke i Una Bihać iz Bihaća su bile dio grupe bh. agencija koje su učestvovale u posjeti Velikoj Britaniji u aprilu ove godine.

U sklopu ove posjete, USAID-Sida FIRMA projekt organizovao je predstavljanje njihovih programa u Londonu, kao i niz sastanaka sa pažljivo odabranim britanskim turoperatorima koji su pokazali interes za otvaranje novih destinacija, rečeno je Feni iz USAID Sida FIRMA projekta.

Britansko tržište, poslije njemačkog je najveće emitivno tržište po veličini u Evropi, tj. ima najveći broj građana koji na odmore putuju van zemlje, a Bosna i Hercegovina posjeduje određenu turističku ponudu koja odgovara zahtjevima britanskih turista.

Mušičarenje, kao jedan od usko specijalizovanih i visokobudžetnih programa, kao i avanturistički turizam su definitivno dio te ponude. Dolasku britanskih turističkih agencija u BiH, prethodile su i posjete turoperatera iz Turske i iz skandinavskih zemalja.

Oni su u BiH boravili u okviru specijalno organizovanih FAM putovanja (engl. Familiarization Trip) koja za cilj imaju pobliže upoznati strane turoperatore s atraktivnim turističkim destinacijama u BiH.

FAM putovanja organizuje USAID-Sida FIRMA projekt u saradnji sa brojnim domaćim turističkim agencijama i Sarajevo Navigatorom kao koordinatorom lanca vrijednosti.

USAID-Sida FIRMA projekt je petogodišnji projekat koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini, a financijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunardoni razvoj, USAID i Sida.

FIRMA projekt se fokusira na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju. Projekat se u svom radu u sektoru turizma fokusira na tri posebna lanca vrijednosti: turizam na otvorenom, kulturno-historijski turizam i turizam kratkih odmora u gradovima.