Privreda
25

Obustavljeni pregovori sa željeznicama Turske o talgo vozovima

Piše: Er. M.
Talgo voz u garaži Željeznica FBiH
Talgo voz u garaži Željeznica FBiH
"Uprava Željeznica Federacije BiH poduzima aktivnosti vezane za stavljanje u funkciju talgo vozova, a kako i na kojim prugama, javnost će biti pravovremeno obaviještena", rečeno je za Klix.ba u ovom preduzeću.

Talgo garniture koje su Željeznice FBiH kupile od španskog proizvođača, kako saznaje Klix.ba, još uvijek su u Bosni i Hercegovini, tačnije u Tehničkoj stanici Sušica u Sarajevu.

Kako je saopćeno iz Službe za odnose s javnošću Željeznica FiH postojao je interes Turskih državnih željeznica (TCDD) za najam svih devet garnitura i s tim u vezi vršeni su intenzivni pregovori između ŽFBiH i TCDD-a. Pregovori su trenutno obustavljeni, a još uvijek je neizvjesno da li će i kada biti nastavljeni.

"Bez obzira na to, Uprava Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine poduzima aktivnosti vezane za stavljanje u funkciju ovih talgo garnitura, a kako i na kojim prugama, javnost će biti pravovremeno obaviještena", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

O talgo vozovima koji su stacionirani u stanici koja je u vlasništvu ŽFBiH brinu uposlenici ŽFBiH. Kako navode, određeni troškovi za njihovo održavanje postoje, ali su zanemarivi u odnosu na to koliko bi koštalo njihovo održavanje ukoliko bi ŽFBiH samostalno uvele ove garniture u saobraćaj.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je od Španije za 67,5 miliona eura kupila devet vozova koji mogu dostići brzinu od 240 km/h. Vozovi do danas nisu prevezli nijednog putnika, jer BiH nema uslove za njihovo korištenje.