Zabava i biznis
36

Obrtnici u Tuzli zadovoljno "trljaju ruke" zbog zarade u novogodišnjoj noći

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Zimski grad i Zimska čarolija na Trgu slobode u Tuzli pokazali su se kao odlična prilika za obrtnike koji ovih dana zadovoljno trljaju ruke. Pazarom u novogodišnjoj noći posebno su bili zadovoljni oni koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, a svoju specijalnu ponudu su predstavili pod krovovima drvenih kućica.

Dobru zaradu obrtnici zasigurno ne bi imali da se na tuzlanski trg nije sjatilo blizu 10.000 Tuzlaka, ali i gostiju iz ostalih bh. i gradova okruženja. Oni su Novu godinu dočekali uz popularni Plavi orkestar koji je priredio nezaboravnu zabavu.

"U novogodišnjoj noći sam radio i veoma sam zadovoljan. Moralo se raditi mnogo i naporno, ali bez toga se zarada nije mogla ni postići. Ovakva manifestacija je izuzetno bitna za obrtnike, jer imamo priliku za profit. Ovo je bitno i za građane, jer je Trg slobode u zimskom periodu ranije bio 'mrtav'. Nadam se da će ovakvih događaja biti još više", kaže nam ugostitelj Ranko Salihović koji je u tuzlanskom Zimskom gradu od prve noći, a svim posjetiteljima nudi slatki i slani program.

Došli da zarade i hrvatski pčelari

Priliku za dobru zaradu u Zimskom gradu vidjela je i porodica Biserović iz Gunje (Hrvatska) koja se već dugi niz godina bavi pčelarstvom. U razgovoru za Klix.ba kažu da se nisu pokajali, šta više izuzetno su zadovoljni kada podvuku crtu.

"Zimska čarolija i Zimski grad su ispunili naša očekivanja, kao gosti smo izuzetno prihvaćeni. Za nas kao obrtnike ova manifestacija je izuzetno važna, jer se danas teško nametnuti na tržištu u svim djelatnostima. Kupci su prepoznali naš kvalitet i zaradom smo izuzetno zadovoljni", rekla nam je Sabina Biserović.

Za razliku od evropskih turističkih gradova, cijene su u Tuzli znatno niže pa tako suvenire možete kupiti za pet, 10 ili 15 konvertibilnih maraka, a s druge strane za ukusne fritule izdvojit ćete od marku i po do tri. Kuhano vino ćete u prosjeku platiti 2,50 KM, dok ćete za kobasice izdvojiti od dvije do četiri marke.

Pun pogodak

"Zadovoljstvo obrtnika je veliko i slobodno možemo reći da je ova manifestacija pun pogodak. Na ovakav način želimo ponuditi sve ono što naši vrijedni sugrađani izrađuju. Posjeta je bila prilično dobra, a bitno je kazati da se obrtnici u okviru ovog događaja ne mogu obogatiti, ali mogu ostvariti kontakt s kupcima koji će ih poslije posjetiti i u njihovim prostorima u kojima izrađuju svoje proizvode", rekla je za Klix.ba sekretarica Udruženja samostalnih obrtnika Tuzle Slađana Jovičić te naglasila da su Trg slobode posjetili gosti iz drugih bh. gradova, ali i turisti iz zemalja regiona.

Zimska manifestacija u Tuzli će trajati do 8. januara ove godine, a obrtnici se nadaju da će posjećenost i u narednim danima biti na zavidnom nivou.

Kada je riječ o zabavnom dijelu programa, on je završen nastupom Plavog orkestra, a u ranijim noćima svi posjetitelji su imali priliku uživati u koncertima Jasmina Stavrosa, Goce Tržan, Al Dina, Lene Kovačević, Amela Ćurića i Crvene jabuke.