Šatorović vs Bektić
49

Obračun u Savezu sindikata: Koja struja pristaje na najnižu platu od 500 KM, a ko želi 1.000 KM

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata kojeg podržava jedna grupacija granskih sindikata iznio kritike na račun Selvedina Šatorivića koji se također proglašava za legitimnog predsjednika Saveza sindikata, stigao je odgovor.
Bektić je između ostalog izjavio da su radnici zaposleni u Savezu samostalnih sindikata BiH kojim upravlja Selvedin Šatorović od marta 2020. godine primili samo dvije plaće.

U svom odgovoru Šatorovićsve demantira i poručuje da je Bektić pristao na ponudu Vlade FBiH da najniža plata bude 500 KM.

"Očigledno želeći skrenuti pažnju radnika i javnosti sa činjenice da su pristali na sramotan Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kao i da na sjednici tzv. Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, zakazanoj za 2. juli 2020. godine planiraju pristati na ponudu Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca da najniža plata u Federaciji BiH bude 500 KM, Mevludin Bektić, zajedno sa nekolicinom tzv. predstavnika radnika je u javnost plasirao niz netačnih, zlonamjernih i neprovjerenih tvrdnji, pa čak i kleveta u vezi sa položajem i primanjima zaposlenih u Savezu samostalnih sindikata BiH", poručio je Šatorović.

On poručuje da su do danas radnicima isplaćene sve plate osim majske.

"Iako Bektićev i nekolicina drugih sindikata koje vode poltroni Vlade FBiH ne plaćaju članarinu Savezu samostalnih sindikata BiH već 26 mjeseci. Dakle, ako su radnici nečiji taoci, onda jedino i isključivo predsjednika granskih sindikata koji ne ispunjavaju statutarne obaveze i ne uplaćuju članarinu iz koje se finansiraju plate, topli obrok i naknade isključivo i samo za zaposlene u SSSBiH. Ne smijemo zaboraviti da je ta ista ekipa pokušala blokirati račun SSSBiH da radnici ne bi primali platu, a danas su tobože zabrinuti", istakao je.

Šatorović dodaje da je pandemija COVID-19 imala i ima snažne posljedice na cjelokupnu privredu u Federaciji BiH, čime je sasvim logično smanjen priliv sredstava od sindikalne članarine.

"Istovremeno se i u mnogim javnim preduzećima i institucijama pomjerio datum isplate plate na kraj mjeseca. Bez obzira na višemjesečne pokušaje da se neuplatom članarine radnici u SSSBiH ostave bez primanja, oni su sve do pojave pandemije redovno primali i platu i naknade za topli obrok i prijevoz, čak posljednje dvije godine i regres. Sa današnjim danom im, s obzirom da smo još uvijek u mjesecu junu, ne kasni nijedna plata. Kada je riječ o tome da je 'mimo zakonom propisanih uslova, većina upućena na određen vid 'čekanja', ovim putem naglašavamo da je SSSBiH u potpunosti ispoštovao sve zakonske odredbe i da je zbog narušene epidemiološke situacije u BiH prilagođen način rada pri čemu nijedan dan nije prekinut rad SSSBiH i sve službe su bile na raspolaganju radnicima, članovima sindikata, ali i onima koji to nisu, a kojima je bila potrebna pomoć tokom prethodnih sedmica. Takođe smo blagovremeno upoznavali javnost i spriječavali sve pokušaje da se naruše prava radnika, a što su uz svesrdnu pomoć Bektića i pojedinih sindikalnih lidera pokušavali kako predstavnici Vlade, tako i predstavnici poslodavaca", poručuje Šatorović.

Kazao je i da Savez samostalnih sindikata BiH nikada neće odustati od zahtjeva da minimalna plata bude 1.000 KM jer znamo da naši radnici to zaslužuju i da je to jedini način da im se, koliko-toliko, osigura bolja egzistencija.

"Na kraju, kada je riječ o pomenutom sastanku, radnicima SSSBiH niko nije zabranio da idu na bilo kakav sastanak. Iznošenje ovakvih tvrdnji je čista kleveta, jednako kao i što je briga Bektića za zaposlene u SSSBiH licemjerna. Kako drugačije okvalifikovati priču o egzistenciji radnika, dok istovremeno neplaćanjem članarine već mjesecima upravo on i njegovi istomišljenici direktno ugrožavaju egzistenciju istih tih radnika. Možda bi bilo bolje da svoju brigu dokaže tako što će izmiriti svoja dugovanja, poštivati statutarne obaveze organizacije čija su članica, ali i da povrati povjerenje onih koji su ga 'izabrali' u februaru mjesecu, jer se samo nekoliko mjeseci od 'izbora' suočava sa otkazivanjem podrške onih koji su ga birali. Kurića, Bektića i sutra nekog trećeg svakako nisu birali radnici nego vladajuće strukture koje su dovele Federaciju BiH u poziciju da prvi put od kada postoje entiteti prosječna plata u RS bude veća nego u FBiH", zaključio je Šatorović.