Privreda
0

Obnova barske pruge počela poslije 40 godina

SRNA
Obnova barske pruge počela je danas poslije 40 godina i to na dionici Resnik-Valjevo, u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i prvog potpredsjednika Ruskih željeznica Aleksandra Mišarina.

Radovi su započeti u željezničkoj stanici Vreoci i to je prva ozbiljnija rekonstrukcija barske pruge od njene gradnje. U Ruskim željeznicama kažu da će cijeli projekat biti završen u junu 2018. godine.

Ugovor za modernizaciju 77,6 kilometara dionice Resnik-Valjevo je potpisan u decembru 2015. godine, a vrijednost radova koji se finansiraju ruskim kreditom je 80 miliona dolara.

Mihajlović je rekla da će ta pruga od Resnika, kod Beograda, do Valjeva biti modernizovana najkasnije do novembra 2017. godine, kada će vozovi moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na čas, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je napomenula da se sada od Resnika do Valjeva vozom putuje i do dva sata i 20 minuta, dok će nakon radova to putovanje biti skraćeno na sat i 15 minuta.

Mihajlovićeva je istakla da je vrijednost aktuelnih projekata i investicija u putnoj infrastrukturi veća od 3,5 milijardi eura, a na željeznici više od milijardu i po.

Ona kaže da će Srbija ispoštovati ugovorene rokove i podsjeća da ruski kredit ne obuhvata samo rekonstrukciju kolosjeka, već i nabavku novih vozova.

Pruga Beograd-Bar kroz Srbiju je duga 287 kilometara, a puštena je u saobraćaj 1976. godine.

Radove izvodi RŽD International, kompanija Ruskih željeznica, a u radovima će učestvovati i domaća preduzeća.