Mnogo nedoumica
149

Novalić: O sudbini Bloka 7 moraju odlučiti Federalni parlament i pravni eksperti

A. K.
Fadil Novalić (Foto: A. K./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: A. K./Klix.ba)
Nastavak realizacije projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli je pod velikim znakom pitanja, a prema mišljenju federalnog premijera Fadila Novalića, cijelu situaciju će morati razriješiti pravni eksperti, ali i Parlament Federacije BiH.

Sve je izvjesnija propast projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova. Koje će dalje korake poduzeti Bosna i Hercegovina konkretno se još uvijek ne zna.

Federalni premijer Fadil Novalić kaže da se cijela priča sada nalazi na polju prava, naglasivši da će aktuelnu situaciju morati razriješiti pravni eksperti te Federalni parlament.

"Jednostavno, ugovor postoji potpisan, parlament ga je odobrio i u njemu stoji da je isporučilac opreme General Electric, koji se sada povukao iz proizvodnje. Ko je sada ko smije prepakovati ugovor? Da li je to parlament te da li kršimo zakon o javnim nabavkama? Možda bismo morali otvoriti novi proces koji bi trajao tri ili četiri godine, a sve su lošiji uvjeti za gradnju ugljenih kapaciteta. Ako nam je to sada problem, onda će takve objekte biti praktično nemoguće graditi za tri ili četiri godine", istaknuo je Novalić.

Detalj sa sastanka (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa sastanka (Foto: A. K./Klix.ba)

Federalni premijer je o Bloku 7 govorio prilikom posjete Rudniku mrkog uglja u Banovićima, za koji je kazao da mora biti čvrst i stabilan privredni faktor.

"U ovo vrijeme imamo mnogo problema s Rudnikom uglja Kreka i gotovo da nemamo uglja u Bloku šest Termoelektrane u Tuzli. Rudnik mrkog uglja u Banovićima ne smijemo imati u nestabilnoj zoni i učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti za njegov dalji razvoj", istaknuo je Novalić.

Inače, banovićki rudnik nalazi se u problemima, posebno nakon požara koji je izbio u jami Omazići. Požar je saniran, a prema riječima direktora Elvira Salihovića, oprema koja se nalazila u jami je sačuvana.

"Iz jamske eksploatacije očekujemo da ćemo vrlo brzo krenuti s proizvodnjom, ali nama je primaran cilj očuvanje sigurnosti radnika. Nadamo se da da će za mjesec dana, eventualno početkom novembra prve tone biti proizvedene", poručio je Salihović.

Elvir Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)
Elvir Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)

Kada je riječ o poslovnim rezultatima, RMU Banovići za prvih šest mjeseci ove godine ostvario je gubitak u iznosu od 5,6 miliona konvertibilnih maraka.

Međutim, prema riječima direktora Salihovića, to nije neprirodno zbog činjenice da ova kompanija svake godine u prvoj polovini ostvaruje gubitak koji namiruje kroz prihode u drugom dijelu godine većom prodajom uglja.