Obilježavanje u Konjicu
78

Novalić: "Igman" pruža sigurnost državi, Vlada je odlučna da nastavi podupirati namjensku industriju

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Kompanija za proizvodnju oružja i streljiva "Igman" d.d. Konjic planira novu liniju municije kalibra 7,62 puta 51 mm u vrijednosti 10,5 miliona eura koja će, prema očekivanjima, biti puštena u promet u ovoj godini.

Najavio je to direktor "Igmana" Đahid Muratbegović na pres-konferenciji koja je upriličena povodom obilježavanja 70. godišnjice uspješnog poslovanja.

"To je velika postojanost. Vlada Federacije BiH je apsolutno odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije. 'Igman' proizvodi dvostruko više sada nego u vremenu prije rata i s tim smo izuzetno zadovoljni. Mislimo da iza novih linija treba u upotrebu staviti nove moderne tehnologije i materijale, te novu generaciju razvojnih inžinjera", kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ukazao je i na činjenicu da "Igman" obavljajući svoju djelatnost pruža sigurnost u državi.

Govoreći o profitu, direktor Muratbegović kaže da je prošle godine iznosio oko 143 miliona eura, a ove godine očekuju da se poveća za milion i po.

"Danas ćemo na svečanoj akademiji potpisati nekoliko ugovora, među kojima je ugovor sa vlasnikom Global Ordnance LLC Sarasota Marcom Moralesom", poručio je Muratbegović.